Fellélegezhetnek a kutyatartók, ugyanis ők időkorlátozás nélkül sétáltathatják este nyolc óra után is a lakóhelyük ötszáz méteres körzetén belül kutyájukat – derült ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Facebook-posztjából. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta, a kivétel részletszabályairól az önkormányzatok dönthetnek.

Ovádi Péter úgy fogalmazott: a Miniszterelnök Úr a mai megbeszélésünk alkalmával figyelembe vette és elfogadta a Kormány részére tett, mintegy másfélmillió kutyatartó képviseletében is megfogalmazott javaslatomat, hogy a kutyás gazdik időkorlátozás nélkül tudjanak sétálni este nyolc óra után is, a lakóhelyük 500 méteres körzetén belül. (Ha a parlament ma elfogadja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, és így életbe lépnek a tegnap bejelentett intézkedések.)

A miniszteri biztos javaslatot fogalmazott meg továbbá azzal kapcsolatban, hogy a kutyafuttatók nyitvatartását az önkormányzatok saját hatáskörben tudják mérlegelni és rendezni.

Ovádi Péter ugyanakkor hangsúlyozta: 

Arra kérek mindenkit, hogy a helyzettel éljünk és ne visszaéljünk! Ami a legfontosabb, továbbra is vigyázzunk egymásra!

Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt életbe lépő, este 8 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom alól kivételt jelenthet a kutyasétáltatás, a kivétel részletszabályairól az önkormányzatok dönthetnek. A kutyafuttatók bezárásáról szóló részletszabályokat szintén önkormányzati hatáskörbe utalják - mondta Orbán Viktor.