A vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni - mondta a miniszterelnök az M1-nek adott interjúban. Bejelentette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina. Az éjféltől életbe lépő intézkedések közül kiemelte: kötelező maszkhasználat lesz a közterületeken.

Vannak pillanatok, amikor eljön egy döntés ideje, és azt habozás nélkül meg kell hozni 

- mondta az interjú elején a miniszterelnök.

Magyarországon nagyjából az történik a járvány terjedését tekintve, mint Európában máshol. Mi Ausztriát figyeljük, most vagyunk ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt volt - mondta Orbán Viktor. 

Most 50 százalék esély van arra, hogy ha így mennek tovább a dolgok intézkedés nélkül, akkor a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Ez nagyon kevés, az intézkedéseket meg kellett hozni. 

Magyarország a három legjobb ország között van a kórházi ágyak tekintetében. Eszköz gyakorlatilag korlátlanul van, az orvosok, ápolók is nagyon jók - mondta a miniszterelnök.

Tér van, ágy van, ember is van, de több lehet a beteg, mint amennyinek meg lehet adni felelősségteljesen az ellátást, ennek elkerülése érdekében kellenek az új intézkedések. 

Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állított a kormány.

Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot és a találkozások 80 százalékában rajtuk van, akkor meg lehet állítani a járványt. Ezt eddig megtették az emberek, ezért nem szabadult el előbb a járvány - mondta a miniszterelnök. 

Az új rendeletekben kötelezővé teszi közterületeken is a maszkviselést a kormány,  mint ahogy Európa sok országában.

A középiskolásokat nem szabadságra küldtük, hanem digitális oktatásra - mondta a miniszterelnök. 

Van egy kérésem a szülőkhöz. Most kell néhány komoly mondatra időt szakítani. Értem én, hogy a fiatalok erősek, és lehet, hogy megússzák enyhébb tünetekkel a betegséget, de a szülők, nagyszülők nem fogják, ha elkapják. Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család 

- tette hozzá.

A tesztekkel kapcsolatban óriási szakmai viták vannak. A negatív eredmény pontossága 50-60 százalék, ezért óvatosan kell bánni vele. A kormány annyit tud tenni, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a tesztet rendelkezésre bocsátja. 

Nagyon bízom abban, hogy az emberek átlátják a helyzet komolyságát, szerintem ez megvan. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülne újra 

- tette hozzá Orbán Viktor. 

A vakcina belátható távolságban van, és a megoldás a vakcina. A megoldás az, hogy a vírust megöljük, és ebben csak a vakcina segít. 

Tegnap bejelentették, hogy van vakcina, nem ok nélkül tört ki az optimizmus a tőzsdén.

December végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina. 

Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. 

Az EU-ból 50-100 ezer vakcina jön decemberben, ezenkívül más vakcináról is tárgyalnak - mondta a miniszterelnök.

Tömeges szállítás az EU-ból áprilisban lesz, de máshonnan jöhet előbb is - mondta a miniszterelnök az orosz, kínai és izraeli tárgyalásokra utalva.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban - összegzett. 

Most 30 napra szólnak az intézkedések, ha ezen túl vagyunk, akkor jön a gazdaság újraindításának időszaka - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint "karácsonyra szabadulhatunk".

Leegyszerűsítő megközelítés, hogy az egészséget vagy a gazdaságot kell védeni. Ez egyben van, az egész életet kell védeni - mondta.  Állásunk legyen, munkánk, bevételünk, pénzünk, és megmaradjon az életünk, egészségesek legyünk. 

A következő harminc nap után általános, nemcsak a most leginkább szenvedő ágazatokat, hanem minden gazdasági ágazatot segítő újabb intézkedések várhatók – jelentette be a miniszterelnök.

A riporteri kérdésre, hogy lehet-e igaztalan támadásokra számítani Brüsszelből ezúttal is, mint tavasszal, a miniszterelnök azt mondta, eddig sem zavarta a Soros György irányította erőket az igazság, ezentúl sem fogja.

Habár tucatszám fogja tárgyalni a parlament a különböző törvényeket a következő napokban, sőt, alkotmánymódosításról is fog vitázni, nyilvánvaló, hogy működik a parlament, mégis sok helyütt Nyugaton ennek ellenkezőjét fogják állítani: a parlament nem működik, kitört a diktatúra. Szép ország ez, sokan tennék zsebre – fűzte hozzá, kiemelve, hogy többek között Soros György szövi ezt a hálót.

A statisztikákat ismertetve elmondta: Magyarországon egymillió lakosra 11 ezer fertőzött jut, az uniós átlag 18 ezer. A halálos áldozatok száma 255 nálunk, az EU-átlag 437. 

A végén túl leszünk, és győzni fogunk - fogalmazott.