Az eddig meghalt betegek 93 százalékának volt valamilyen súlyos alapbetegsége

Budapest korona vírus koronavírus covid covid-19 járvány betegség pandémia fertőzés
Vágólapra másolva!
Intenzív terjedési szakaszban vagyunk, Magyarországot sem kíméli a helyzet, mindent meg kell tenni, hogy a járványgörbét ellaposítsuk – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a honvédség is bekapcsolódik a maszkhasználat ellenőrzésébe. Schanda Tamás államtitkár, miniszterhelyettes pedig ismertette a legújabb munkahelyvédelmi lépéseket a legrosszabb helyzetben lévő szektorokban. 
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy a tömegközlekedésben először a sofőrök vagy a diszpécserek figyelmeztetéssel élnek a maszkot nem viselők felé, majd ezután hívnak rendőrt az illetőre, ha az szükséges. Sürgette, hogy

akinek valamiért este 8 és reggel 5 óra között az utcán kell tartózkodniuk, töltsék le az ehhez szükséges igazolást.

Rámutatott, csak 10 fős lehet egy családi vagy magánrendezvény, a temetéseken pedig csak 50-50 ember lehet ott. Amennyiben valakire szabálysértési eljárás vár, 500 ezer forint is lehet a büntetése.

Nem a rendőröknek teszünk szívességet

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, a maszkviseléssel nem a rendőröknek teszünk szívességet. "Intenzív terjedési szakaszban vagyunk, Magyarországot sem kíméli a helyzet, mindent meg kell tenni, hogy a járványgörbét ellaposítsuk. Minden nap közel 4-5 ezer fertőzöttet regisztrálunk" - említette. Közel 21 ezer tesztet végeznek már el egyetlen nap alatt.

Életbe léptek az új szabályok szerda éjféltől Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelte, a koronavírusosok haláloka elsősorban az alapbetegség, erre rárakódik a koronavírus-fertőzés. 31 éves halott is volt az elmúlt napon - rögzítette Müller Cecília -, és mintegy 7 százalék azok aránya, akiknek elhunytként nem volt korábban alapbetegségük.

- szólított fel az országos tisztifőorvos, aki rámutatott, hogy "két oldalról is véd a maszk". Szerinte alig van már család, ahol ne fordult volna elő pozitív személy, "nem ismerjük egymás fertőzési státuszát, ezért is fontos a maszkviselés".

A kórházi ápoltak száma is egyre növekszik, ezért is kell cselekedni, csökkenteni az egészségügyre háruló terhet az egyéni védekezéssel. Emlékeztetett, már minden egészségügyi ellátó intézmény bekapcsolódott a covidos betegek gyógyításába, "ez a biztosítéka annak, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson" - mondta.

Figyelni kell az idősekre

"Nehéz idők előtt állunk, az intézkedések mindnyájunk életét befolyásolják, mégis vannak olyan családtagok, akikre több figyelmet kell fordítanunk, mint korábban; azokra, akik egyedül, magányosan élnek. Védjük meg őket az elszigetelődéstől, hívjuk fel idős családtagjainkat hetente egyszer vagy többször, hogy lelkileg ki tudjanak tárulkozni. És kérjünk ehhez segítséget! Ahogy tavasszal is, most is segítsük egymást, vásároljunk be az idősek helyett, tanítsuk meg az időseket az okoseszközök használatára" - sorolta Müller Cecília.

Ebben az időszakban jobban kell figyelni az idősekre Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezen lépésekkel segíti a munkahelyek megvédését a kormány

Schanda Tamás (ITM) miniszterhelyettes a tájékoztatón elmondta, újabb munkahelyvédelmi intézkedésekről döntött a kormány - november végéig:

  • adókedvezmények: szochomentesség a vendéglátóknak;
  • a kisvállalati adóalapba nem számítanak bele a bérkifizetések;
  • a bruttó bér feléig állami bérátvállalás: a munkavállalót nem szabad elbocsátani, és ki is kell fizetni;
  • a megyei vagy fővárosi kormányhivatalnak kell kérelmeket benyújtani, a kapcsolódó dokumentumok a Munka.hu portálon érhetők el;
  • a vendéglátók házhoz szállítási adminisztratív terhei csökkennek, a taxisokat is be lehet vonni a szállításba;
  • szálláshely-szolgáltatók: állami foglalásmegtérítés a november 8-áig beérkezett foglalásokra a következő hetekre. Az alkalmazottakat nem lehet elbocsátani, és ki kell fizetni.

Beszámolója szerint a járvány kitörése óta 1 millió munkahely megvédését segítette a kormány.

Kevés egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Eddig 849 személy ellen intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem hordott maszkot, háromszor ennyi ember vétett a boltokban – mondta kérdésre Kiss Róbert. A rendőrség kedden 16 345 helyszíni ellenőrzést hajtott végre. Március óta végzi ezt a tevékenységet. Az informatikai alkalmazást 3222 ember használja – tette hozzá.

- mondta kérdésre Müller Cecília.

Szólt arról is, ha Covid-gyanú merül fel valakinél, az a személy nem oltható, de erről a háziorvos dönt. Aki kontaktszemélyként van otthon, javasoljuk, őt se oltsák, de el sem hagyhatja a karantént. Ha nincsenek tünetek, és szabadul a karantén alól, a háziorvos dönt. Mindig egyedi az elbírálás – tette hozzá.

Az összes eddigi fertőzött 3 százaléka egészségügyi dolgozó – zárta Müller Cecília.