A Magyar Nemzet csütörtöki számában Szájer József, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke elemzi, hogy az uniós intézmények miképp mennek szembe a jogállamiság követelményeivel.

Az Európai Parlament (EP) járványhelyzetbeli ténykedésével kapcsolatban az EP-képviselő írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy járvány okozta válságra való tekintettel az unisó parlament elnöksége az eljárási szabályzattal ellentétesen távolsági elektronikus szavazási rendszert vezetett be.

E súlyos jogsértésre való tekintettel megkérdőjelezhető a 2020 márciusa óta az Európai Parlamentben leadott valamennyi szavazat érvényessége

- írja Szájer József, hozzátéve, hogy az uniós parlament azokat a bírósági döntéseket is nyíltan figyelmen kívül hagyja, amelyek arra kötelezik, hogy egy év során legalább tizenkét plenáris ülést kell tartania Strasbourgban.

Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP)Forrás: MTI/Balogh Zoltán

"Mivel az Európai Unió nem állam, hanem sajátos, szerződésen alapuló szervezet, ezért a demokrácia vagy a jogállamiság feltételeinek teljes mértékben eddig nem volt képes, és mivel fontos alapfeltételek hiányoznak, bizonyos tekintetben nem is lesz soha képes maradéktalanul megfelelni" - olvaható a véleménycikkben.

A Fidesz egyik alapító tagjának teljes publicisztikáját a holnapi Magyar Nemzetben fog megjelenni.