Drámai állapotok vannak az egyik fővárosi fenntartású idősotthonban: a nővérek és az ápoltak 90 százaléka koronavírus-fertőzött lett

Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelye
Vágólapra másolva!
Rettenetes állapotok uralkodnak a koronavírus miatt a fővárosi fenntartású Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén, ezért az intézmény vezetősége titoktartási szerződést íratott alá a munkavállalókkal - számolt be az Origo forrása. Miután az itt dolgozó nyolc nővérből hét megfertőződött a vírussal, az intézmény működése az összeomlás szélére került. A vezetés ezért ideiglenes nővérekkel, és a Baross utcai központból ideirányított szakemberekkel próbálta megoldani a helyzetet. Informátorunk szerint ez nem sikerült: a betegellátás továbbra is akadozik, egy krónikus betegségben szenvedő férfit is kénytelenek voltak munkába állítani, és a lakók ruháit sem mossák rendszeresen. Úgy látja, a felelősség teljes egészében a vezetőséget terheli. Miután a budapesti vezetés hetekig nem adott tájékoztatást az ügyről, az Origo kérdéseket tett fel Karácsony Gergelynek. Választ nem kaptunk, viszont levelünk elküldése után gyorsan kiraktak egy közleményt a Budapest.hu-ra az állítólagos vizsgálat eredményéről.
Vágólapra másolva!

Október közepén érkezett a hír, hogy rengeteg a beteg a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén. Sajtóértesülések szerint akkor tizenegy lakó és két dolgozó tesztje lett pozitív.

A főváros ezt követően járványügyi megfigyelést rendelt el, amit két hét múlva újabb hatósági tesztelés követett. Az eredmény döbbenetes lett: az intézmény ötven idős lakója közül negyvennégy megfertőződött koronavírussal, négyen pedig meghaltak. Mivel a hatósági tesztelés magas arányú fertőzöttséget mutatott, ezért a főváros vizsgálatot indított a történtek kapcsán. Csakhogy sokáig óriási csend övezte az ügyet, a Karácsony Gergely vezette önkormányzat nem adott tájékoztatást.

Súlyos emberhiány

"Borzasztó, drámai körülmények uralkodnak a Csokonai utcában, nem véletlen, hogy nagyon nagy a csend" - mondta az Origo informátora, aki belülről ismeri az idősotthont. Mint elmondta, a Baross Utcai Idősek Otthonának három telephelye van, az egyik az eredetileg ötvenhat fős befogadóképességű Csokonai utcai intézmény (a vírus miatt ez a szám ötvenegyre csökkent, mert elkülönítettek egy külön termet).

Mint forrásunk szavaiból kiderült, az idősotthonban nem készültek fel megfelelőképpen a koronavírus-járvány második hullámára.

- mondta.

A Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelye Fotó: Csudai Sándor - Origo

Elmondása szerint

a megbetegedések következtében óriási emberhiány alakult ki az egészségügyi személyzet körében. A kiesett munkavállalókat "bérnővérekkel" (vagyis kölcsönzött), illetve a Baross utcai központból átirányított nővérekkel igyekeztek pótolni.

Ez azért lehet gond, mert a "vadidegen körzetbe" irányított ápolók nem ismerik a lakókat, így nem tudnak szakszerű ellátást biztosítani a betegeknek. Szerinte az intézmény vezetőségének kétségbeesettségét mutatja, hogy süteményekkel, és ingyen Coca-Colákkal próbálja motiválni az új munkaerőt, pedig korábban ez nem volt jellemző. Már az újak között is van fertőzött.

Arról is beszámolt, hogy az idősotthonban elkülönítették a betegeket: a földszinten a negatív tesztet produkáló, az első emeleten a pozitívak és tünetmenetesek, a második emeleten pedig a két negatív teszttel "hazafelé tartók" kaptak helyet.

Akadozik a betegellátás

Jól jellemzi a helyzetet, hogy informátorunk elmondása szerint, amikor az idősotthon egyik alkalmazottja múlt hétfőn bement dolgozni, az idős ápoltak szabályosan "ráborultak", annyira megörültek neki. "A lakóknak komoly lelki támogatásra lenne szükségük, azonban az intézmény ezt most nem tudja megadni nekik" - mesélte indulatosan, hozzátéve, hogy

a súlyos emberhiány miatt jelenleg akadozik az idős emberek egészségügyi ellátása.

Ugyanis összesen hat nővér van szolgálatban, akik párosával váltják egymást, nekik kell ellátniuk az intézmény 51 betegét. Elmondása szerint a következő a felállás: két, korábban megfertőződött alkalmazott ismét munkára jelentkezett, az egyik nővér egyáltalán nem kapta el a vírust, ezenkívül a központ átirányított három dolgozót. "Ez édeskevés, ennyien nem tudják normálisan ellátni a feladatot" - kommentálta, hozzátéve, hogy "óriási fejetlenség" uralkodik a Csokonai utcában, és így nehéz lesz kikeveredni ebből.

Úgy látja, hogy a "pótemberek" nem olyan színvonalon látják el munkájukat, mint a kiesett dolgozók. Az intézmény falain belül szárnyra kapott a pletyka, miszerint az átirányított nővérek többször is azt hangoztatták, hogy nem feladatuk az idős betegekre mosni. Állítólag többször is előfordult, hogy nem mosták ki a ruhákat. "Ha ezt meg is tették, nem biztos, hogy a ruhák visszakerültek a tulajdonosaikhoz. Volt rá példa, hogy egy férfi lakónál női ruhákat találtak. Egyszerűen elkeverednek a dolgok" - fogalmazott.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy újabb rémisztő történetet ismertetve azt mondta, akkora az emberhiány, hogy az egyik ismerősét, akinek krónikus betegsége van, cukorbeteg, magas a vérnyomása, szívinfarktusa is volt, a személyzet számának csökkenésének hírére átirányítottá a Csokonai utcába dolgozni. "Természetesen elkapta a koronavírust, így most betegen fekszik az ágyában" - fűzte hozzá szomorúan. Szavaiból az is kiderült, hogy a férfit karbantartónak vették át, mivel a pozíciót hónapok óta senki nem töltötte be.

A vezetőség a hibás

"Fentről azt az utasítást kaptuk, hogy hallgassunk a Csokonai utca titkairól. Még véletlenül sem azt kérték, hogy próbáljuk megoldani a helyzetet, hanem azt, hogy maradjunk csendben" - ismételte meg értetlenkedve, hogy csendre utasították az intézmény dolgozóit. Szintén furcsának tartotta, hogy a vezetőség az alkalmazottakkal aláíratott egy dokumentumot, amiben otthonmaradásra kötelezte őket. "Nem jártunk színházba, nem jártunk sehova. A családommal nem találkoztam" - hozta szóba ingerülten a szokatlan parancsot.

- mutatott rá az Origo forrása, aki szerint ezt támasztja alá, hogy titokban váltás történt az idősotthon élén. Mint ismertette, Dobrainé Csernus Erzsébetet, a Csokonai utcai intézmény igazgatóját felfüggesztették tisztségéből, helyére a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának vezetőjét irányították át.

A főváros szerint nincsenek problémák

Ahogy az a fentiekből kitűnik: továbbra is súlyos a helyzet Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén: kevés a szakember, sok a fertőzött lakó és dolgozó. Ennek ellenére a baloldali vezetésű főváros jó ideig hallgatott az ügyben, sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy valamiféle vizsgálat indult a Csokonai utcában történtekkel kapcsolatban. Azonban az, hogy pontosan mit vizsgáltak Karácsonyék, nem derült ki pontosan.

Éppen ezért az Origo megkereste kérdéseivel a fővárost, azonban válasz a mai napig nem érkezett. A következőket szerettük volna megtudni:

  • Mivel magyarázzák, hogy a Csokonai utcai idősotthon ötven ápoltjából negyvennégy, és nyolc nővéréből hét megfertőződött koronavírussal?
  • Ki a felelős azért, hogy az intézményben magas arányú a fertőzöttség? Tettek-e érdemi lépéseket ez ügyben?
  • Ki az oka annak, hogy nem hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményét?

Levelünket pénteken 9 óra 59 perckor küldtük meg a főpolgármester és az önkormányzat hivatalos sajtócímére. Csodák csodájára a Budapest.hu-n még aznap megjelent egy szűkszavú közlemény, amiben a főváros kommunikációs osztálya azt fejtegetette, hogy az intézmény körül minden a legnagyobb rendben van. Vajon mennyi az esélye annak, hogy véletlenül pont akkor érnek a vizsgálat végére, amikor elküldjük a közleményt - és erről egy hatsoros közleményt sikerül kiadni?

Nem sokkal az Origo kérdései után tehát a fővárosi önkormányzat lezárta, és egyben lefolytatta "a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén kialakult COVID-19 megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálatát." A rövid tájékoztatóból kiderült, hogy a főváros - forrásunkkal ellentétben - nem látott kivetnivalót az intézmény működésével kapcsolatban. Így nem lett személyi következménye az ügynek: Dobrainé Csernus Erzsébet intézményvezető felfüggesztetését megszüntették, aki "újra teljes jogkörrel vezetheti az idősotthont".

Bár a közlemény végén kritikusabban fogalmaztak, amikor azt írták, hogy "az intézményben folyó munka a jövőben az eredményesebb járványügyi védekezés érdekében a fenntartó szoros szakmai együttműködésével valósul meg".

Kétségtelen: annál, hogy az intézmény lakóinak és ápolóinak 90 százaléka megfertőződik, nem nehéz eredményesebben védekezni.