A Szegedi Egyetem közel félezer hallgatója segítené önkéntesként a koronavírus-járvány elleni védekezést. A legtöbben a mentősök mellett dolgoznának, de vannak, akik a közvetlen COVID-ellátási feladatokban szeretnének közreműködni.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 470 hallgatója jelezte eddig, hogy részt vesz a koronavírus elleni védekezés önkéntes segítői feladataiban - derül ki az egyetem péntek délelőtti közleményéből.

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint írják, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tesztelésének megsegítésére 211 egészségtudományi képzésben résztvevő hallgató jelentkezett,  a konténeres szűrőállomások munkálataiban 6-an vennének részt, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ klinikáinak közvetlen COVID-ellátási feladataiban pedig 129-en szeretnének közreműködni.

Emellett a nem egészségügyi karon tanuló hallgatók közül eddig 124-en jelezték, hogy az adminisztrációs és szállítási feladatokban részt vállalnának.

Szállást és étkezést is kapnak hallgatók

Lázár György, a SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja elmondta, hogy 

a hallgatókat egyelőre 2 hetes időintervallumra veszik igénybe az OMSZ munkatársai,  az eddigi visszajelzések pedig kiválóak. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a hallgatók egészségének megőrzése, így speciális képzésen is részt vesznek az önkéntesek.

– A feladatok ellátáshoz szükséges védőfelszerelést a mentőszolgálat biztosítja számukra, valamint ha nem lakóhelyükön történik a feladat ellátása, akkor szállást és napi háromszori étkezést is kapnak – tette hozzá Lázár György.

A közleményben azt is írják, hogy az egyetem vezetése kiemelten fontosnak tartja a sikeres járványügyi védekezést, amelyhez nélkülözhetetlen a hallgatók önkéntes feladatvállalása. Az önkéntes munka ideje igazolt távollétnek számít,  és az egyetem a diákok részére biztosítja az elmaradt képzések pótlásának lehetőségét is.

Az SZTE vezetése továbbra is kéri a hallgatókat, hogy folyamatosan jelentkezzenek az önkéntes segítői feladatokra, ezekről bővebb információ a Szegedi Tudományegyetem honlapján található.