A koronavírus-járvány második hullámának közepén tartunk, és egyre jobban látszik az, hogy a vírus csak akkor győzhető le, amikor megérkezik a vakcina, és az emberek nagy része be is oltatja magát. Az első adagok akár már decemberben megérkezhetnek, akár több országból, több oltóanyag is, hiszen nem csupán egyetlen megoldás létezik. A kormány éppen ezért tárgyal több országgal is, így a Pfizer vakcinája mellett orosz, kínai és akár még izraeli vakcina is jöhet Magyarországra. 

Az orosz vakcina fejlesztőinek köszönhető az ebola elleni oltóanyag is

Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja az M1-nek adott interjújában beszélt arról, hogy december végén, de legkésőbb január elején már biztosan elérhető lesz Magyarországon az Európai Unió által is támogatott oltóanyag, de más országokkal is tárgyalunk. Ugyan Magyarország a három legjobb ország között van, ha a kórházi ágyakat vesszük számításba, és a járvány a kormány intézkedéseivel kordában tartható, azonban végleges megoldást csak a hatásos oltóanyag hozhat.

A miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy a vírus legyőzésében a vakcina lesz a kulcs, amivel első körben az orvosokat, ápolókat, a kórházi dolgozókat és más veszélyeztetett csoportokat oltanak be.

Kiderült az is, hogy decemberben a jelenlegi várakozások szerint 50-100 ezer adag vakcina érkezik, emellett viszont néhány héten belül más országok is szállíthatnak oltóanyagot. Ez azért is fontos, mert az Európai Unióból csak áprilisban érkezhet tömeges szállítmány, más helyről viszont már lehet, hogy korábban is megoldható.

IllusztrációForrás: AFP

Orbán Viktor a napokban a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy egyelőre komoly vita zajlik arról, hogy miként lehet a leghatásosabb módon hozzájutni a megfelelő mennyiségű oltóanyaghoz. A miniszterelnök kiemelte, hogy ezeket a kérdéseket mindenképp tisztázni kell, mielőtt bármilyen oltás elkezdődne, hiszen a cél a magyar emberek egészségének megvédése, így semmiképp nem használnak majd olyan oltóanyagot, amely nem megbízható és súlyos mellékhatásokat idézhet elő a felhasználókban. Vagyis minden elérhető oltóanyag biztonságos lesz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten közösségi oldalán tájékoztatta a magyarokat a legújabb fejleményekről, és kiemelte, hogy az orosz vakcina kapcsán (Szputnyik V) már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Ez azt jelenti, hogy decembertől kis mennyiségben, majd januártól már sokkal nagyobb mennyiségben is vásárolhat Magyarország belőle.

A Szputnyik V-öt a világhírű és a tudományos világban hatalmas megbecsülésnek örvendő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, akik korábban az ebola elleni vakcinát készítették el, amely hatalmas áttörésnek számított az orvostudományban. Emellett a MERS (Middle East Respiratory Syndrome) és az influenzavírus ellen is készítettek már hatásos oltóanyagot.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter arról is beszámolt, hogy az orosz féllel már a licenc megvásárlásáról is folynak tárgyalások, amely lehetővé tenné, hogy az oltóanyagot Magyarországon is lehessen gyártani, így az ország nem lesz kiszolgáltatva a globális ellátási láncnak, amely mint bebizonyosodott, egy világjárvány idején meglehetősen kiszámíthatatlan.

IllusztrációForrás: AFP/Vladimir Pesnya

Nemrég nyilvánosságra hozták a Szputnyik V-tel kapcsolatos első adatokat is a klinikai teszteléseket követően. Ebből kiderült, hogy a vakcina 92 százalékban hatékony, amely kifejezetten jónak számít. A kísérletben 16 ezer önkéntes vett részt, akiket randomizálva osztottak csoportokra, és bizonyos résztvevők placebót, mások a valódi oltóanyagot kapták.

Az orosz vakcina mellett a Pfizer és az AstraZeneca által gyártott oltóanyagok is ígéretes eredményeket mutattak, az ország ezekből is kapni fog. MIndkét gyártó a gyógyszeripar élmezőnyébe tartozik és hatalmas múltra tekinthetnek vissza vakcinafejlesztésben, az előbbi pedig a legfrissebb adatok szerint 90 százalékban bizonyul hatékonynak a koronavírus ellen. Ezek mellett Kínában is több olyan gyártó van, amelyek nagyon ígéretes vakcinákat fejlesztenek, de Izraelben is akadnak versenyképes oltóanyagok.

Az Európai Unió az amerikai Pfizer és a német BioNTech által közösen fejlesztett vakcinából rendelt, a tagállamok pedig egyénileg dönthetnek majd arról, hogy mekkora mennyiséget kívánnak vásárolni az EU által aláírt szerződés alapján. Az első hírek szerint az Unió 300 millió adagot vásárolhat majd első körben, és arról is lehet már tudni, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok a tervek szerint ingyen juthatnának hozzá. A 300 millió adag viszont nem lesz elég mindenkinek, ezért is fontos, hogy Magyarország más forrásokból is hozzá tudjon jutni az oltóanyaghoz.

Nem jelent kockázatot az oltás az emberi szervezetre nézve

Világszerte egyre gyorsabban terjednek azok a veszélyes állhírek, amelyek szerint a vakcinák károsak, szellemi fogyatékosságot vagy más betegségeket okoznak, illetve őrült összeesküvés-elméleteket is terjesztenek.Ezek azonban egytől egyig hamis állítások, és nem szabad komolyan venni őket.

A hagyományos vakcinák sem veszélyesek egyáltalán, hiszen csak a kórokozó megölt változatát tartalmazzák, de az újabb verziók már ezeket sem, csak fehérjéket, amelyek az emberi testbe kerülve immunválaszt váltanak ki. Ennek köszönhető az, hogy miután az immunrendszer szembesült a vírussal vagy a baktériummal, később képes lesz saját maga legyőzni azt.

A kutatások elsöprő többsége mutatja azt, hogy az engedélyezett vakcinák mellékhatásai elenyészőek, vagy egyáltalán nem lehet beszélni negatív hatásokról. Sokan attól is tartanak, hogy mi lesz, ha gyermeküket kell beoltatni, de mindössze egymillió esetből egynél jelentkezik könnyen kezelhető allergiás reakció, a többi esetben még ez sem. 

IllusztrációForrás: AFP/Monty Rakusen

Minden piacra kerülő oltóanyagnak komoly vizsgálatokon kell átesnie és szigorú szabályoknak megfelelnie, ha pedig gond lenne az egyikkel, akkor egyszerűen nem kapna engedélyt.

Fontos tehát, hogy minél többen beoltassák magukat a koronavírus-vakcinával, amint az elérhető lesz, hiszen ez az egyetlen biztos módja annak, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba, és magunk mögött hagyjuk a szigorítások és a karantén időszakát. Az sem mindegy, hogy hányan oltatják be magukat, mert ahhoz, hogy a lakosság körében kialakuljon az immunitás, ennek az aránynak meg kell haladnia a 60 százalékot.