Az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont boltjainak alkalmazottai közül sokan nem törődnek az új típusú koronavírus elleni szabályok betartásával. Az Origo olvasója küldött be több képet a hatodik kerületi üzletből. Azt írta, húsz olyan helyen járt, ahol szabálytalanságot tapasztalt. A képeken látszik, hogy több boltban ki van írva, hogy a vásárlóknak maszkot kell viselniük, de az eladók ezt nem tartják be. Lefotózott olyat, aki az állán viselte a maszkot, olyat, akinek a füléről lógott le, de olyan fotókat is kaptunk, amelyeken az látszik, hogy egy adott üzlet eladóján egyáltalán nincs is maszk.  

Szeptember 23-án került fel az internetre az a videó, amelyben az Országos Mentőszolgálat szóvivője bemutatja a helyes maszkhasználat szabályait.

Győrfi Pál ezen a felvételen arról beszél, hogy a maszknak teljesen el kell fednie az orrunkat és a szánkat is.

A védőeszköznek pedig a lehető legjobban kell illeszkednie az arcunkhoz, orrunkhoz.

A maszk felvétele után ne nyúljunk a maszkhoz, az arc szabadon lévő részéhez és a szemünkhöz sem. A maszk levétele után lehetőség szerint mossuk meg vagy fertőtlenítsük a kezünket"

- magyarázza, majd hozzáteszi, hogy 6 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem kell maszkot viselniük, de az idősebb gyerekeknek és a felnőtteknek kötelező.

Az új típusú koronavírus ellen hozott intézkedések között szerepel az is,

hogy a bevásárlóközpontokban is viselni kell maszkot.

Mi is jártunk az elmúlt időben több üzletközpontban, ahogy megírtuk, feltűnő volt, hogy a multiknak egyáltalán nem fontos a szabályok betartása. Sok helyen kézfertőtlenítő sincs, kesztyűt pedig szinte sehol sem lehet kapni.

Bármerre járunk, azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók betartják a szabályokat, mindenki viseli a maszkot, az üzletekben azonban az eladók közül nagyon sokan nem.

Pedig - természetesen - nemcsak a vásárlóknak, az üzlet alkalmazottainak is be kell tartaniuk a szabályokat, sőt, elsősorban nekik kellene, hiszen ők azok, akik sokakat megfertőzhetnek.

Az egyik gyorsétkezde eladója az állán viseli a maszkját a belvárosi bevásárlóközpontbanForrás: Olvasói fotó

Olvasónk az egyik nagy, budapesti bevásárlóközpontban járt. Fotóin látszik, 

hogy több helyen az eladók az álluk alá húzták a maszkjukat, van, ahol az ételek fölé hajol így valaki, a kép alapján valószínűleg sms-ezik.A galériánkban látható egy piros felsőt viselő nő a bőrtáskák között, vagy a fiatalabb, szőke a játékok között, ők is "állmaszkot" viseltek, ugyanúgy, mint a kutyás bolt alkalmazottja, több ékszerüzletben dolgozó vagy egy idősebb nő az egyik ruhásnál.

A képre kattintva galéria nyílikForrás: Olvasói fotó

A képek alapján egy órákat pakoló nő úgy hordja a maszkot, hogy az orra kilóg alóla munka közben, egy telefonkiegészítőket árusító férfi pedig úgy, hogy a fülére akasztja.Olyan fényképeket is kaptunk, amelyeken az látszik,

hogy az áruson egyáltalán nincs maszk.

Van köztük olyan, aki virágüzletben dolgozik, vagy ruhákat árul, de olyan is, aki ételt. Egy fotó szerint egy gyorsétkezde alkalmazottja kedélyesen beszélgetett egy maszkját szabályosan viselő vevővel, miközben az ő orrát nem fedte semmi.

Ételt áruló férfi maszkkal az állánForrás: Origo

Egy másik képen az látszik, hogy egy maszkot szabálytalanul viselő keleti ételárus a kipakolt ennivaló felé hajol. De sikerült ennél sokkal nagyobb szabálytalanságot is lefotózni. Az egyik keleti kifőzdének a konyhájába is be tudott fényképezni az olvasónk.

Tisztán kivehető, hogy az éppen ételt készítő szakácson nincs semmilyen vírus ellen védő felszerelés, nincs rajta védőmaszk,

de az eladó sem hordta helyesen.

Olvasónk azt is írta, hogy olyat is látott, hogy az eladók az üzletvezető jelenlétében nem viselték a maszkot.

Ezen a szakácson még akkor sem volt maszk, amikor az ételt készítette a konyhábanForrás: Olvasói fotó

A maszkviselésre azért van szükség, mert

használatával lelassíthatjuk a koronavírus terjedését, amivel életeket menthetünk meg.

Ahogy írtuk, mi is jártunk több bevásárlóközpontban az elmúlt hetekben. Mindenhol azt tapasztaltuk, hogy a vásárlók következetesen betartják a szabályokat, vigyáznak magukra és másokra. Az üzletekben azonban nagyon sok eladó nem - és minél nagyobb az üzlet, annál inkább nem törődnek a védekezéssel.