Jövő héten érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra - videó

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Biomedical Research, Scientist preparing a multi well plate for analytical testing of samples in the laboratory.
Vágólapra másolva!
A jövő héten első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Megjegyezte, lezajlott az egyeztetés vakcinaügyben az orosz kormány delegációjával.
Vágólapra másolva!

Mivel az emberek életéről van szó, tilos átpolitizálni a vakcinabeszerzés kérdését

- mondta a miniszter. Szerinte, aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik. A járvány ugyanis nem ismer sem földrajzi irányultságot, sem politikai ideológiát. Hozzátette: ez a járvány emberek életét veszélyezteti, ezért egyértelműen az a kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb oltóanyagot szerezze be.

Ennek jegyében tárgyaltak most az orosz kormánnyal, és előrehaladást értek el.
Már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön Oroszország, és az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így

- mondta.

A teljes videó:

Szijjártó megjegyezte: ezt a mintát a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a legbiztosabb döntést hozhassák az oltóanyag magyarországi használhatóságáról. De emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról is.

Az a magyar vállalat, amely képes erre, megkapta az összes orosz előkészítő dokumentációt, és a jövő héten már világos menetrenddel fognak rendelkezni arról, hogy milyen ütemben, milyen kapacitást tudnak e cél szolgálatába állítani - mondta Szijjártó Péter.