Minden, amit a vakcinákról tudni kell

Vágólapra másolva!
Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni vakcinákról, azok hatásairól.
Vágólapra másolva!

A főorvos beszélt a hírekben szereplő vakcinákról. Mint megjegyezte, érdemes kicsit rendet tenni az egész történetben. Szinte minden ország gyárt oltóanyagokat különböző betegségek ellen a saját állampolgárai részére. Magyarország egy oltóanyag-nagyhatalom, hiszen itthon sokat állítanak elő például az influenza ellen. Ez úgy készül, hogy az influenzavírust inaktiválják és ezt adják be az embereknek. Hozzátette a szakember, mindet a koronavírussal is meg lehet csinálni. Nagyon sok ország képes egy teljes inaktivált koronavírus vakcinát előállítani.

Ugyanakkor egy ilyennek nyilvánvalóan több mellékhatása van, mint egy olyan oltóanyagnak, mint ami a vírusnak csak egy apró részét tartalmazza. Minden ország előállít más típusú oltóanyagokat, például az orosz vakcina igencsak hasonlít az angol és az amerikai vakcinára. Jelenleg hatféle oltóanyag van, a világnak ebből kell kiválogatnia azt, amelyik a befutó lesz. Magyarország abból a vakcinából kötött le egy nagyobb mennyiséget, amelyik az orosz és az angol oltóanyagnak is az alapja. Ezt úgy kell elképzelni – jegyezte meg, hogy van egy majomvírus, ami ártalmatlan, erre teszik rá a koronavírus antigénjeit, ezt adják be az embereknek.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.