Volt, aki részegen autózott az üres városban, vagy jogosítvány nélkül, de összességében fegyelmezett a lakosság

koronavírus, kijárási tilalom, kijárási, korlátozás, Budapest, este, Lánchíd
Vágólapra másolva!
Az emberek 99 százaléka megértette és be is tartja a kijárási tilalom rendelkezéseit.
Vágólapra másolva!

A kijárási korlátozások első hetében a rendőrség tapasztalatai alapján a polgárok jelentős része elfogadta és be is tartja a koronavírus-fertőzés okozta járványveszély visszaszorítása érdekében meghozott korlátozó intézkedéseket - írja a Magyar Nemzet.

Rendőrségi források szerint a rendelkezések hatályba lépése óta eltelt négy nap során napi átlagban 300 polgárral szemben kellett intézkedni a tilalmi szabályok megszegése miatt.

Kijárási tilalomra figyelmeztető plakát Budapest utcáján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az esetek felében a rendőrség csak figyelmeztette a szabályszegőket,

a korlátozások első napján viszont 107 esetben kellett bírságot kiszabni 115 feljelentés mellett. Azóta ez a napi szám csökkent, az emberekhez elértek a korlátozások szabályairól közzétett felhívások, kevesebb a kirívó jogsértés.

A legtöbb esetben az autóval közlekedők sértették meg a rendelkezésben foglaltakat. Sajnos balesetek is előfordultak, november 14-én este egy Tiszántúlról Szombathelyre igyekvő férfi hajtott túl nagy sebességgel autójával, hogy még este nyolc óra előtt hazaérjen, kisodródott az útról, karambolozott. Szerencsére nem szenvedett komolyabb sérüléseket. A rendőrség differenciáltan intézkedik,

nem kell attól tartani, hogy eljárás indul azok ellen, akik valamilyen forgalmi ok miatt csak kis késéssel érnek haza,

a közlekedési szabályok betartását nem írták felül a rendelkezések.

Autós ellenőrzése este Budapesten - illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

November 13-án egy 21 éves fiatal férfit állítottak meg a rendőrök, aki éjfél körül közlekedett autójával Budapest belvárosában. A gépkocsi vezetőjének nem volt igazolása arról, hogy munkavégzés miatt közlekedett, olyan súlyos veszélyhelyzetre sem volt magyarázata, ami indokolttá tette volna a szabályok megszegését.

Az alkoholszonda eredményei szerint csupán autózni volt kedve részegen az üres városban.

Ezt most a jogosítványa és több százezer forintja bánja majd, utasait is feljelentették a kijárási korlátozások szabályainak megsértése miatt.

Kaposváron jogosítvány nélkül autózott egy férfi hajnali háromkor, nem is tudta megmagyarázni, milyen célzattal ült volánhoz, ellene is eljárás indult. Sükösdön őrizetbe is vett a rendőrség egy 24 éves helyi férfit, aki nem állt meg a kijárási korlátozások szabályait ellenőrző rendőrök jelzésére,

menekülésbe kezdett, autójával egy villanyoszlopnak hajtott, majd gyalog akart elfutni, elfogták.

Jogosítványát már korábban bevonta a rendőrség, az általa vezetett osztrák rendszámú autó jogszerű használatával sem tudott elszámolni, ráadásul drogot is találtak nála.

Rendőrségi ellenőrzés Budapesten Forrás: police.hu

Fonyódon vasárnap hajnalban egy nő hivatkozott arra, hogy munkába indulna autóval, de otthon hagyta a jogosítványát. Ebből semmi nem volt igaz, a vezetői engedély három hónapja a rendőrségen van, ittas vezetés miatt vonták be, ellene is eljárás indult.

Az éjszakai járőrök rugalmasak, jogsértést tapasztalva elsődleges céljuk a rendelkezések betartására irányuló figyelmeztetés,

helyszíni bírságot és feljelentést csak olyan esetekben alkalmaznak, amikor valaki szándékosan, visszatérően vagy súlyosabb mértékben szegi meg a szabályokat.

A kijárási tilalom alatti közterületi csoportosulás ennek számít, ami az éjszaka kutyát sétáltatókra is érvényes, ilyen szabálysértés miatt három esetben is készült feljelentés.

Az éjszaka elnéptelenedett utcák a látszat ellenére nem jelentenek jó terepet a betörőknek, hiszen a járőröző rendvédelmisek minden mozgásra felfigyelnek, mindennek utánajárnak. Csökkent a bűncselekmények száma, illetve több a tettenérés, egyedül szombaton,

november 14-én 30 körözés alatt álló ember futott bele a rendőrökbe, és 87 gyanúsítottat bűncselekmény elkövetése közben értek tetten a rendőrök az országban.

Hat ittas vezető is lebukott, de a határok védelméről sem feledkeztek meg a rendőrök és a honvédek, szombat éjjel 128 illegális határsértővel szemben intézkedtek. Budapest VII. kerületében péntek éjjel egy besurranót sikerült elfogni, aki egy társasház lakásainak ajtajait nyitogatta, egy lakásból sikerült is elvinnie készpénzt és bankkártyát, a 42 éves férfit a helyszín közelében elfogták a rendőrök.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrség továbbra is odafigyel a védelmi eszközök kötelező és megfelelő használatára is. A szerdától hatályba lépett védelmi intézkedések értelmében a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken, fővárosi kerületekben a polgármesterek dönthetnek a közterületi maszkhasználatról. A rendőrök itt is rugalmasak, a magányosan sétáló járókelőket csak figyelmeztetik, de

ha az utcán többen vannak és valaki nem visel maszkot, ott már előkerül a bírság befizetésére felszólító csekk,

napi átlagban 15 alkalommal kellett ezzel élniük a budapesti rendőröknek.

Magyarországon 147 olyan település van, amelynek 10 ezernél nagyobb a lakosságszáma. Ahol a város vezetése kihirdette a közterületekre érvényes szabályozást, a rendőrség ott is ellenőrzi annak a betartását, munkájukat a honvédség segíti.

A tömegközlekedésben, megállókban és az üzletekben szerdától szombat estig 270 esetben kellett intézkedni a szabálytalan maszkhasználat miatt, vagy azért, mert az emberek nem viseltek maszkot. Mivel mind a járműveken, mind az üzletekben hetek óta érvényes ez a szabály, itt kevesebb a figyelmeztetés, a rendőrség többször él a bírság és a feljelentés eszközével.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rosszindulatú fővárosi hangulatkeltés

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalakon és egyéb fórumokon is pánikot keltő közleményekben nehezményezte, hogy Budapest utcáit nemcsak rendőrök, hanem fegyveres honvédek és a Terrorelhárító Központ (TEK) járőrei is ellepték az éjszakai ellenőrzések során, félelmet keltve ezzel a lakosságban. A rosszindulatú hangulatkeltés arra nem tér ki, hogy ha a polgárok betartják a korlátozásokat, akkor kiben kelt félelmet a biztonságuk érdekében az üres utcákon járőröző rendvédelmi szakemberek látványa, mint ahogyan arra sem, hogy

a két hete történt tragikus bécsi események is bizonyítják: a nemzetközi terrorista veszélyhelyzet a kijárási korlátozások elrendelésével sem változott.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai járőröznek Budapesten, a Kossuth téren 2020. november 12-én, késő este. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nemzetközi biztonságtechnikai tapasztalat, hogy a látványos járőrözés egyrészt nyugalmat sugároz azon polgárok felé, akik felfogják, hogy ez az ő érdekükben történik,

a másik oldalt viszont – legyen az terrorista vagy éjszakai betörő – elriaszthatja a jogsértő magatartás végrehajtásától, ez a bűnmegelőzés lényege. A Magyar Honvédség és a TEK szakemberei a főváros, a magyar nagyvárosok lakóinak biztonságának letéteményeseiként vesznek részt az éjszakai nyugalom biztosításában, rengeteg terhet levéve ezzel a rendőrség válláról. A jogsértésekkel szemben továbbra is csak a rendőrség állományába tartozó járőrök intézkedhetnek.