Újra bíró előtt állnak a tescós rablók

Vágólapra másolva!
Az S. Péter vezetésével működő bűnbanda a vád szerint több pénzszállítót és egy ékszerboltot is kirabolt, de meggyilkoltak egy kalocsai házaspárt is. Ezek közül első fokon csak a budaörsi Tescós rablást sikerült rájuk bizonyítani. Volt olyan, aki életfogytiglani büntetést kapott, de olyan is, akit felmentettek a vádak alól. Az ügy holnap folytatódik másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán. 
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szerint S. Péter és a társai 2005 májusában kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tescónál.

Többször rálőttek a rendőrökre, de mielőtt elmenekültek volna, még egy kézigránátot is rájuk dobtak.

Forrás: MTI

Ezen kívül azzal is vádolják őket, hogy

meggyilkoltak egy kalocsai házaspárt, akik illegális pénzváltással foglalkoztak. De ők rabolhattak ki Érdnél is egy pénzváltót, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky utcában egy pénzváltót és egy ékszerüzletet Kiskunhalason.

A rablások közben többször rálőttek a rendőrökre. Egy biztonsági őrt combon lőttek, akinek maradandó sérülése lett. A bíróság tavaly májusban csak a Tescós rablásért ítélte el a banda tagjait, a többi esetben bizonyítottság hiányában felmentette őket.

Az indoklásból kiderült, hogy a nyomozás hiányosságai miatt a bizonyítékok teljeskörű feltárása nem történt meg.

A meglévő bizonyítékok alapján pedig nem lehet bizonytani, hogy ők követték el a gyilkosságot és a rablásokat.

A Tescós rablás miatt nyereségvágyból, több emberen és hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete, lőfegyverrel és robbanóanyaggal visszaélés, valamint rablás miatt elítélte a banda tagjait, egy kivétellel.

S. Péter 20 év, a másodrendű vádlott 14 év, a harmadrendű 16 év, a negyedrendű életfogytig tartó, a hatodrendű vádlottat pedig 8 év fegyházbüntetésre ítélte, míg az ötödrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette. A banda négy tagja feltételesen sem kerülhet szabadlábra. Ezen kívül több mint 30 millió forint kártérítést, és a több tízmillió forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

Az ítélet ellen az ügyészség azért fellebbezett, hogy a többi rablásért és a gyilkosságért is ítélje el a bandát a bíróság, a kimondott ítéletet pedig súlyosbítsa.

A banda tagjai és a védőik pedig elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek. Az ügy tárgyalása a héten folytatódik másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán.

Az ügyben 2014-ben már hoztak nem jogerős ítéletet első fokon, akkor a banda 3 tagját ítélték életfogytigalni büntetésre, egyet közülük ténylegesre. Ezt a döntést azonban a másodfokú bíróság megalapozatlanság miatt nem fogadta el és új bizonyítást rendelt el az ügyben.