Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. november 16. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 16-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az ország felkészült a járványra, és ha valaki a felkészültséget vonja kétségbe, akkor az az egészségügyi dolgozók felkészültségét is kétségbe vonja - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben baloldali képviselők kérdéseire. Nekünk minden élet számít, Önöknek semmi sem drága, mondta a miniszterelnök a baloldali képviselőknek az egyik kérdésre adott válaszában.
Vágólapra másolva!

Jakab Péternek, a Jobbik frakcióvezetőjének vádaskodó kérdésére a miniszterelnök azt mondta: a magyar egészségügy felkészült, a védekezésbe 78 kórházat vontak be, közel 15 ezer orvos dolgozik, és 28 ezer mentőtiszt és szakápoló dolgozik. 2557 negyed- és ötödéves medikust is tudnak mozgósítani, ha kell.

- mondta a miniszterelnök.

Az MSZP-s Gurmai Zita azt kérte a kormányfőtől: nyugtasson meg mindenkit, a kormány nem készül az abortusz betiltására. „A magyar kormány nem készül az abortusztörvény szigorítására" - válaszolta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ne ránk legyen dühös

Orbán Viktor Vadai Ágnesnek (DK) arra válaszul, hogy hazugsággal vádolta a kormányt, azt mondta: van abban valami magabiztosan pikáns, hogy a DK képviselője beszél hazugságról, amikor pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédében azt mondta, hogy hazudtak délben és este is. Orbán Viktor ezt követően ismét leszögezte:

A kormányfő azt is elmondta Vadainak: nem rá kellene dühösnek lennie a baloldalnak, ha nem tettek volna a szocialista kormány alatt olyan lépéseket, amilyeneket, akkor most nem kéne azokról beszélni.

Csárdi Antalnak (LMP) a pálinka és az alapvető élelmiszerek áfáját érintő kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, a pálinka a 27 százalékos körbe tartozik.

- mondta a kormányfő. Ha azt akarjuk, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, akkor a fogyasztási adóknak magasabbnak kell lennie. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „mind Svédországban, mind Németországban 30-40 százalékos az szja-kulcs, ne kívánja, hogy nálunk is így legyen. Segítsen minket abban, hogy megőrizzük ezt a szintet" – tette hozzá.

Orbán Viktor: Munkára kell ösztönözni az embereket Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormány nem támogatja, hogy a nyugdíjasok ne szállhassanak fel a buszra

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) válaszolva azt mondta, hogy

nem tudja a kormány végrehajtani a Párbeszéd azon javaslatát, miszerint a nyugdíjasok ne szállhassanak fel a BKV-ra, ha az 500 méteres körzetükben van bolt.

Az alapjövedelem arról szól, hogy a dolgozóktól elvesszük a pénzt, és azoknak adjuk, akik nem is akarnak, ilyet nem fogok támogatni – mondta a Párbeszéd javaslatáról. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „a magyar társadalom és gazdaságfilozófia azon az alapon áll, hogy megpróbálunk mindenkinek munkát adni, így a legnehezebb helyzetben élőknek is. A munkára kell ösztönözni az embereket, míg az alapjövedelem arról szól, hogy mindenki otthon maradhat, és nem kell semmit sem csinálnia" – tette hozzá. Ma azért teljesít jobban Magyarország, mert nem segély, hanem munkaalapú gazdaság van" – szögezte le a miniszterelnök.

„Jó helyen vagyunk az Európai Unióban"

Dúró Dóra (független) kérdésére válaszolva a kormányfő elmondta, „az EU-nak az az értelme, hogy a társult nemzetek megmaradjanak, így addig van értelme, amíg a tagországok nemzeti jellege megmarad.

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy olyan propaganda alakult ki, mintha mi csak pénzt kapnánk, míg mások meg nem.

– szögezte le a kormányfő.

A viszontválaszában Orbán Viktor azt is hozzátette: az európai uniós kérdésekről a magyar parlamentnek kell döntenie. Mint fogalmazott,

2028-ban Magyarország nettó befizető lehet az EU-ban. 5,7 milliárd euró ment el az országból, és ezzel szemben 4,2 milliárd euró érkezett az országba 2017-ben.

"Felkészültünk a második hullámra" Forrás: MTI/Kovács Tamás

A cél, hogy az emberek minél teljesebb képet kapjanak

Stummer Jánosnak (Jobbik) azt válaszolta, hogy nem segíti a védekezést, ha megtéveszti az embereket. A kormányt azzal vádolja, hogy nem készült fel, miközben 2019-ben 7 ezerrel több orvos dolgozott, mint 2010-ben. Orbán Viktor szólt arról is, hogy igenis felkészültek a második hullámra, és le is fogják győzni a vírust. „A menthetetlen betegek meggyógyítására senki sem tehet ígéretet" – mondta Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy "a magyar statisztikák nemcsak a konkrétan koronavírusban meghaltakat teszik közzé, hanem azokat is, akik szenvedtek ebben a betegségben. Mindennek oka, hogy az emberek minél teljesebb képet kapjanak" – zárta a szavait.

Semmilyen fejlesztési forrást nem vonnak el Miskolctól

Varga Lászlónak (MSZP) azt válaszolta Orbán Viktor, hogy a kormány az adócsökkentések pártján áll, míg a baloldal az adónövelés pártján van.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a cél az, hogy a közműszolgáltatások esetében azt szeretnék, hogy az egész országban mindenhol ugyanannyi pénzt kelljen fizetni érte. Azonban míg az MSZP-kormány 220 milliárdot elvett az önkormányzatoktól, addig a mostani kormány rendezte a több ezer milliárdos adósságukat.