Három év után ítéletet hozott a Budai Kerületi Központi Bíróság arról, hogy a Soros-blog 444 munkatársa, Halász Júlia hazudott, amikor azt állította több médiumnak is, hogy egy zártkörű fórumon a fideszes Szabó László bántalmazta őt. A Soros-blog önkéntes áldozati bárányaként viselkedő Halász Júlia mellett korábban még szimpátiatüntetést is szerveztek, sőt, az őt ért sérelem miatt még a nemzetközi újságíró szövetség is felemelte hangját. A hirtelen celebbé vált Halász pedig egyre jobban beleélte magát abba, hogy micsoda inzultus érte őt, és az sem érdekelte, hogy a hamis vádaskodásával egy ártatlan ember becsületét mocskolja be. Persze rövid időn belül előkerült egy olyan felvétel – amit a PestiSrácok.hu mutatott be elsőként –, amin az látszik, hogy Halászt nem bántalmazta senki, sőt, ő volt az, aki agresszíven viselkedett. Erről már azonban valamiért elfelejtettek beszámolni azok a portálok, akik átvették a 444.hu cikkét, amiben Szabó Lászlóról hazugságokat állítottak. Az esetről azóta is hallgatnak, pedig a fideszes politikus a Soros-blog fantáziadús mesemondója ellen feljelentést tett, majd bíróság elé vitte az ügyet. A döntésre ugyan három évet kellett várni, de végül a bíróság kimondta: Halász Júlia rágalmazás miatt megrovásban részesül - írja a Pesti Srácok.

A 444.hu munkatársát Szabó László fideszes politikus perelte be rágalmazás miatt még 2017-ben, miután azt állította róla, hogy bántalmazta, valamint a telefonját is elvette egy zártkörű fórumon. A baloldali sajtóban előadott történet már a kezdetektől több sebből vérzett, majd előkerült egy felvétel is, ami végleg bedöntötte a Halász Júlia által kitalált történetet.

Ezen azt lehetett látni, hogy Halász volt az, aki provokatív módon viselkedett, a szemtanúk szerint pedig ok nélkül visítozott és agresszívan viselkedett az újbudai fórumon. A Pesti Srácok már akkor azt állította a birtokába jutott videó-és fotóanyag alapján: nem történt bűncselekmény. Az újságírónő feljelentése után nyomozás indult, amit bűncselekmény hiányában szüntetett meg a hatóság, Halász Júlia pedig közösségi oldalán fakadt ki a rendőrségi eljáráson, amit szerinte "nem kellő gondossággal" végeztek. Úgy tudjuk, Halász Júlia feljelentésében azt sérelmezte, hogy telefonjából kitörölték a zárt fórumon készített felvételeit. Ehhez azonban szinte érthetetlen módon kapcsolódik a hírportálon megjelent néhány másodperces videó, amelyen Halász látható, aki éppen az őt kamerázó személy felé üt.

A cikk megjelenése után még 24 óra sem telt el, a PS szerkesztőségében két nyomozó jelent meg, akik azonnal lefoglalták a felvételt tartalmazó CD-t, majd pedig kihallgatták a hírportál munkatársát. Halász Júlia szerint azonban a rendőrség mégsem végezte jól a munkáját, és a Facebookon azt sérelmezte, miért nem bizonyították be, hogy bántalmazták őt.

A PS megkereste a BRFK-t, hogy a Halász által leírtakra reagáljanak. Leginkább arra, hogy milyen egy "óvatos nyomozás", amiről a 444-es Halász ír, továbbá munkájukat befolyásolja-e a feljelentő politikai identitása, amire az újságíró hivatkozott posztjában, a rendőrségi közlés szerint viszont Halász ebben is csúsztatott, nem csupán abban hazudott, amit Szabó Lászlóról mondott.

A 444-es által megvádolt

Szabó László a hírportálnak elmondta: ő már az ügy kezdetétől ugyanazt mondja, Halász Júlia képtelenebbnél képtelenebb állításokkal próbálta lejáratni a médián keresztül, és teljesen alaptalanul vádolta meg erőszakkal. Szabó aláhúzta:

azonkívül, hogy hívatlanul érkezett egy eseményre, ahol az alapvető szabályokat sem volt hajlandó betartani, végig zavarta a fórumon megjelent vendégeket, majd a viselkedése miatt ki kellett kísérni az épületből, semmi egyéb, főleg erőszakos cselekedet nem történt. Ami őszintén megrémített, az az ellenzéki média reakciója volt. Mindenféle bizonyíték, az ügyben kiadott sajtóközlemény ellenére napokig hajtóvadászatot tartottak ellenem, az újságírók zaklatták az ismerőseimet, a családtagjaimat. Emellett számos valótlan, kizárólag a lejáratásomat célzó információt összehordtak rólam, még tüntetést is szerveztek.

Szabó László a PestiSrácok.hu-nak arról is beszélt, hogy a nyomozás kezdetétől bízott abban, hogy a bizonyítékok vizsgálata, a helyszínen jelenlévő tanúk kihallgatása után a rendőrség ugyanerre az eredményre jut, azaz a Halász Júlia által elmondottak nem úgy és nem olyan formában történtek. Végül neki lett igaza.

Szabó László a bíróság ítélethirdetését követően úgy fogalmazott:

Több mint 3 év telt el azóta, hogy a balliberális média teljes kereszttüzébe kerültem, olyan rágalmak miatt, melyekről most kimondta a bíróság, hogy valótlanok voltak. A becsületem csorbítására alkalmas tényállítások ezt az időszakot is végigkísérték. Nem volt olyan bírósági tárgyalás, ahol ne ismétlődtek volna meg azok a színesebbnél színesebb hazugságok, melyeket Halász Júlia 2017 májusában kitalált. Ugyan az emberek nagy része már valószínűleg régen elfelejtette az akkor történteket, számomra ennyi idő után is megnyugtató, hogy most végre a bíróság is kimondta, Halász Júlia igenis bűnös folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében. Végre kiderült az igazság!

– mondta a fideszes politikus.

Kérdés, hogy ezt a hírt is olyan intenzitással közlik-e le azok a portálok, televíziós csatornák, mint azt, amiben Halász Júlia hazugságaival lejáratta Szabó Lászlót, és vajon a nemzetközi újságíró szövetség reagál-e a bíróság elmarasztaló ítéletével kapcsolatban?