Gyurcsány Ferenc szervezi a Soros-listát

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend előtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyűlés döntésével. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Soros György kiadta a feladatot, Gyurcsány Ferenc nekilátott a megvalósításának - röviden így lehetne összefoglalni a baloldali pártok egységesítésének történetét, amelynek kezdete évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Az amerikai milliárdos egy bevándorláspárti kormány megalakulása érdekében még a legutóbbi parlamenti választás előtt elkezdte összeterelni a baloldali pártokat, de ez akkor még nem jött össze. A vereséget követően a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke precízen követte Soros minden parancsát és minden óhaját, és mára csak egyetlen apró lépés választja el a sikertől: a totális Soros-lista létrehozásától.  
Vágólapra másolva!

A 2015-ös migrációs válságot követően egyértelművé vált, hogy Soros György amerikai milliárdos szervezetein keresztül megpróbál belenyúlni a különböző országok belpolitikai folyamataiba, annak érdekében, hogy minél több helyen alakuljon bevándorláspárti kormány. Így van ez Magyarország esetében is: ennek első kézzelfogható jele a 2018-ös országgyűlési választási kampányban volt megfigyelhető, amikor a tőzsdespekuláns videókon keresztül üzent a hazai közvéleménynek - és mint utóbb kiderült, a baloldali pártoknak.

Soros célja a kezdetektől fogva egyértelmű: a polgári kormány legyőzéséhez egyesülniük kell a baloldali pártoknak a náci szólamokat hangoztató Jobbiktól kezdve az ultraliberális Momentumon át az Európai Egyesült Államokról beszélő Demokratikus Koalícióig. Meglátása szerint ezt annak árán is meg kell lépniük, hogy ezzel feladják identitásukat és önálló karakterüket. Már a legutóbbi parlamenti választás előtt is komoly erők mozdultak meg a baloldal egységesítése érdekében, de akkor ez végül nem valósult meg. Ami késik, az nem múlik: a vesztes voksolás után a baloldali pártok a Soros-erőcsoport komoly nyomásgyakorlásának hatására elkezdtek egymás felé közeledni. A baloldali pártok totális összefogását, a teljes egyesítést nem más, mint Gyurcsány Ferenc vállalta magára.

Kiadta az ukázt

"Két nagyon fontos év jön. Bár nem lesznek választások, de ebben a két évben dől el, hogy mi történik 2022-ben. (...) És azt is megtanultuk, hogy csak együtt lehetünk sikeresek. Persze van, aki liberálisabb, van, aki inkább nemzeti konzervatív, de ez nem fontos most ahhoz képest, hogy új polgári Magyarországot, új köztársaságot kívánunk. Igen. Világos alternatíva kell" - adta ki január elején, két évvel a parlamenti választás után az elmélkedésnek álcázott ultimátumot a DK elnöke. Egyben meghatározta a baloldal választási stratégiáját.

Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt kell.

Év elején kiadta az ukázt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fontos körülmény, hogy ekkor már egyértelműen a Demokratikus Koalíció számított a legerősebb pártnak a baloldalon. Ezt mutatja, hogy Gyurcsányék a Fideszt leszámítva mindenkit maguk mögé utasítottak a tavaly májusi uniós választáson. Magyarán: a baloldal vezető politikusa nagyvonalakban meghatározta, mit kell követniük a többieknek.

Gyenge ellenállás, erős kommunikáció

Bár az MSZP-Párbeszéd szövetség azonnal jelezte, hogy támogatja a javaslatot, az eleinte kisebb ellenállásba ütközött. Többek között Vona Gábor, ex-Jobbik elnök, és a Momentum sem állt be teljes mellszélességgel a terv mögé, mondván, hogy pártjuknak akár kedvezőbb lehet a többlistás indulás. Azt, hogy előbbi tollából ez mennyire volt hiteles, erősen kérdéses, hiszen a Jobbik - a többi baloldali párthoz hasonlóan - addigra már Soros György "markában volt." A párt még a parlamenti választás előtt intézményes kapcsolatot épített ki az amerikai milliárdos korrupciókutató szervezetével, a Transparency Internationnel, valamint a szervezet holdudvarában több Soros-közeli figura is megjelent.

Ezek a gyengécske kritikák azonban gyorsan elhalkultak, hiszen Gyurcsány Ferenc mindent elsöprő erővel, és legfőbbképpen sikeresen kommunikálta:

aki nem fogadja el választási stratégiáját, az áruló.

Gyurcsány "ars poeticáját" bizalmi embere Vadai Ágnes, DK-s képviselő fejtette ki a legrészletesebben.

Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van - ordította a Facebookon a gödi baloldali harcok idején, amikor a Momentummal vesztek össze. A Rákosi Mátyást megszégyenítő stílusú írásban minden benne van, amit a Demokratikus Koalícióról tudni érdemes.

Komoly érdekellentétek feszülnek közöttük, Soros nyomásgyakorlása miatt eltekintenek ettől

A parlamenti szezon kezdetén közölt írásában Orbán Viktor kormányfő Soros-kolbászként jellemezte az összeborult baloldali pártokat.

"A Jobbik a báránybőrbe bújt farkas"; "nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában"; "Gyurcsány inkább akadálya egy közös listának, mint a melegházasság" - korábbi cikkünkben végigvettük, hogy nem is olyan régen még röpködtek az ilyen stílusú nyilatkozatok a DK, a Momentum és a Jobbik politikusaitól.

Arról is írtunk akkor, hogy külső erők, egész pontosan a Soros-hálózat munkájának eredményeképpen összeálltak az ideológiailag egymástól tisztes távolságban lévő pártok, és teljes mértékben feladták identitásukat.

Gyurcsány Ferenc harcos amazonja, Vadai Ágnes DK-s képviselő szerint nincs helye a demokraták között azoknak, akik nem állnak be felettese mögé Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem csoda, hogy a ritkán látható, hallható fenyegetés hatására a baloldali pártok visszavonultak, és szépen lassan elfogadták Gyurcsány tervét, és beálltak a bukott miniszterelnök mögé.

Petíció, aláírásgyűjtés Soros listájáért

Ha már szóba került a DK erőteljes kommunikációja, fontos megemlíteni, hogy Gyurcsány "bejelentését" követően pártja azonnal "internetes felmérést" indított az "egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, egy egyéni ellenzéki jelölt" terve mellett.

Az eredményt Gyurcsány ismertette a DK budapesti tisztújító kongresszusán: szavaiból kiderült, hogy a több mint 108 ezer válaszadó 93 százaléka azt felelte, hogy teljes ellenzéki egységre van szükség.

Egyszerű a képlet, ha az ellenzék összefog, akkor győzni fog 2022-ben - értékelt a pártelnök, aki szinte az összes megnyilvánulásával, Facebook-bejegyzésével azt üzeni, hogy csak a közösködéssel van esélye a baloldalnak.

Ez csak egy átlagos poszt tőle, amiben terveit a haza visszaadásával fűzte össze.

Ahogy a fentiekből kiderült, a DK petíciót indított annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok egy közös listával és közös képviselőjelöltekkel induljanak a 2022-es országgyűlési választáson. Gyurcsány és Gyurcsányné is a demokratákhoz fordult október elején közzétett videóüzenetében.

Gyurcsány tehát teljes erőbedobással igyekszik megfelelni Soros György elvárásainak, erőfeszítéseit siker koronázta.

Minden a terv szerint halad

Ugyanis az addig óvatos kritikákat megfogalmazó baloldali politikusok és pártok elkezdtek besorolni terve mögé, annak egyre több elemét elfogadva.

Augusztus 13-án a baloldali pártok (az egyébként újdonságnak számító) közös pártelnöki közleményben jelezték, hogy "meghallva a választóik akaratát", pártelnöki szinten megkezdték a hivatalos egyeztetéseket a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre. Az első találkozón arra jutottak a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd vezetői, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen jelöltet állítanak. Ekkor jelentették be Bíró László indítását, azonban a közös jelölt végül vereséget szenvedett a kormánypárt indulójától.

Az egymásra hangolódást tökéletesen mutatják, hogy az imént emlegetett időközi választást követően közösen utasították el Hadházy Ákosnak Bíróval kapcsolatos korrupciós vádjait. Szintén körbeküldték a levelet, amelyben az október 23-ai közös videójukra próbálták felhívni a figyelmet.

A nagy bejelentés még váratott magára, de nem sokkal később ez is befutott. Hétfőn "a demokrata ellenzéki szövetség" (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) pártelnökei harmadik találkozójukon azt a döntést hozták, hogy az előválasztások lebonyolítását követően legkésőbb jövőre, október 23-án közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak a választók elé.

Bár a közös listáról egyelőre nem született döntés, de senkinek ne legyen illúziója afelől, kinek az akarata fog érvényesülni. Gyurcsány Ferenc eddig tankönyvbe illően valósította meg Soros Györgynek a hazai baloldalra vonatkozó tervét. Már csak egyetlen lépés hiányzik a Soros-lista megvalósításáig, a DK elnökének ez már nem fog különösebb problémát okozni, hiszen a feladat nagyobb és nehezebb részét már abszolválta.