Manfred Weber elismerte, hogy jogi szempontból értékelhetetlen a Sargentini-jelentés

Election of EU Commission President POLITICS PARLIAMENT Personal details EU
16 July 2019, France (France), Straßburg: Manfred Weber (CSU), former top candidate of the EPP for the office of EU Commission President, speaks after the application speech from Leyens to the Members of the European Parliament. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt szerdai európai parlamenti frakcióülésén vita kerekedett a magyar és lengyel költségvetési vétó miatt. Manfred Weber, a néppárti frakcióvezető a jogállamisági diskurzus margóján pedig azt találta mondani: a magyar jogállamiságot elítélő Sargentini-jelentés érvei nem állnák meg a helyüket az Európai Unió Bírósága előtt - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A bajor politikus tehát kimondta a magyar kormány korábbi érvét, miszerint jogi szempontból aggályos a dokumentum - értesült a lap néppárti forrásokból.

Weber márpedig 2018 őszén maga is megszavazta a jelentést, amely alapján aktiválták hazánk ellen a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást. Erre az ellentmondásra a magyar delegációból Győri Enikő hívta fel a figyelmet az online ülésen.

A beharangozott jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatosan Szájer József, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke azt hangoztatta, hogy uniós berkekben ma politikai célokra használják fel és önkényesen alkalmazzák a jogállamiság követelményét.

A Fidesz politikusa szerint abszurd lenne, ha Magyarországot a vétó miatt büntetnék, ahhoz ugyanis az uniós szerződések biztosítanak jogot.

Források szerint – ellentétben azzal, amit Weber egy szerdai Twitter-bejegyzésben ír – az EPP európai parlamenti frakciójában nem volt teljes az összhang az uniós pénzügyi csomaghoz csatolandó feltételrendszert illetően. Árulkodó ugyanakkor, hogy a finn Petri Sarvamaa, az ügy néppárti jelentéstevője, a hazai kormány kritikusa azt hangoztatta, hogy az Európai Parlamentnek, így az Európai Néppártnak ki kell tartania a beharangozott kondicionalitás mellett.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti frakciója szerdán a Twitteren is közölte, hogy a frakcióülésen támogatásukról biztosították a kormányzati álláspontot, miszerint a költségvetési feltételrendszer a jelenlegi formájában elfogadhatatlan - írja a lap.