Budapest mellett az osztrák határnál van a legtöbb fertőzött Magyarországon

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, november, ősz,
Vágólapra másolva!
A települések 88 százaléka érintett a koronavírussal kapcsolatban, de a hivatalos adatok mellett az országos tisztifőorvos biztos abban, hogy minden településen van fertőzött. Azok közül, akiket a szűrőbuszokon tesztelnek, 30 százalék bizonyul pozitívnak. Egy ember sétáltathat egy kutyát este 8 után – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

– mondta el Kiss Róbert az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy kedden a rendőrségnek 432 esetben kellett intézkednie a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, 332 esetben a tízezer fő feletti települések erre kijelölt helyein nem viseltek maszkot. Közölte, az előző naphoz képest több intézkedést kellett végezniük, és 8 esetben döntöttek valamilyen üzlethelyiség bezárásáról, ebből 6 a fővárosban volt. Hozzátette, a jogszabály hatályba lépése óta összesen 54 üzlethelyiséget zárattak be.

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus Fotó: Csudai Sándor - Origo

Be kell tartani a higiéniai szabályokat

Müller Cecília elmondása szerint nagyon intenzív a járvány terjedése, így 4 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 7 499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen. Mint Müller Cecília fogalmazott,

– Olyan a fertőzési arány, hogy gyakorlatilag bárki lehet fertőző és fertőzött – hangsúlyozta.

Müller tájékoztatása szerint a főváros mellett elsősorban az ország nyugati része, ezen belül is Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megye a legfertőzöttebb.

"November 16-án diagnosztizálták a legtöbb fertőzött személyt" - mondta még. Kiderült az is, hogy a hazai települések 88 százalékában jelen van a vírus.

A nemek közti arány változni látszik, jelenleg 54 százaléknyian a nők érintettek, 46 százalékban a férfiak.

Mindenkinek javasolja, hogy csak orvos által rendelt módon szedjen antibiotikumot, és ha véget ért a szedés, ki kell dobni a maradék gyógyszert, nem szabad tovább bevenni vagy őrizgetni, különben "mi magunk tesszük a fegyvereket hatástalanná".

Ez kell a jó minőségű mintavételhez

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a jó minőségű mintavétel érdekében az előtt három órával korábban sem ételt, sem italt nem szabad fogyasztani.

– mondta kérdésre Müller Cecília.

Kiss Róbert pedig kifejtette, hogy az önfoglalkoztató vállalkozók önmaguknak állítják ki az igazolást arról, hogy 20 óra után közterületen tartózkodhatnak. A szociális munkások pedig 20 óra után is dolgozhatnak. Este nyolc után csak egy személy sétáltathat kutyát - mondta Kiss Róbert.