Váratlan lépésre szánta el magát, két évvel az elfogása után megtörte a csendet a soroksári futónő megölésével vádolt R. Szilveszter, aki a Blikknek nyilatkozott az ügyvédjén keresztül.

A hajléktalanként élő férfi a vád szerint 2013-ban megbecstelenítette, majd egy zsineggel megfojtotta a 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinát. Az egész országot megrázó bűncselekményben érintett férfire öt évvel a családanya halála után, 2018-ban talált rá a rendőrség. A laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak a helyszínen rögzített anyagmaradványok, és betörés miatt akkor már évek óta börtönben lévő R. Szilveszter DNS-mintája között.

A férfi idáig sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tett vallomást.

R. Szilveszter, a soroksári gyilkosság feltételezett elkövetője bilincsben és ügyvédje a tárgyalóterembenFotó: Koncz Márton - Origo

Soha nem ismerem be, hogy megöltem Krisztinát. Valójában nagyon szeretném én is megtudni, ki végzett vele. Elismerem, a tetthely közelében valóban jártam, de ebben semmi különös nincs, hiszen sokat lógtam arrafelé. Mivel lakásom nem volt, garázsokat törtem fel, azokban húztam meg magam. Betörés és lopás miatt többször voltam már büntetve, de senkit nem bántottam

- magyarázta az ellene felhozott bizonyítékok ellenére is R. Szilveszter.

A férfi már a szabad világban is magányos volt, a rokonaival, ismerőseivel nem tartotta a kapcsolatot.

Két év alatt senki nem látogatott meg a börtönben, de a magány nem újdonság nekem. Egyetlen dolog bánt, hogy semmit nem tudok az édesanyámról. Kíváncsi lennék, vajon él-e még. Nem mintha anyaként viselkedett volna velem - folytatta a férfi, aki remeteként éli életét a börtönben, csak a könyvek a társai. Falja a köteteket, leginkább bűnügyi sztorikat lapozgat.

A Blikk úgy tudja, korábban

a cellájában találtak nála egy olyan könyvet, amely éppen a soroksári gyilkosságról szól.

Krisztina mindennap ugyanazon az útvonalon futott.Forrás: MTI/Fejér Bálint

Míg R. Szilveszter következetesen tagadja a gyilkosságot, addig a vádiratból az derül ki, hogy a rendőrség és az ügyészség biztos benne: ő ölte meg Gyurik Krisztinát. Ezt bizonyítja a holttesten talált DNS mellett az is, hogy a börtönletétjében ott volt a nő mobiltelefonja.

A férfi ügyvédje, dr. Lichy József meglepően kommentálta az ügy jelenlegi állását. Mint a Blikknek elmondta, minél inkább előre halad a tárgyalás, egyre inkább úgy látja, hogy több embernek is érdekében állhatott megölni az áldozatot.

Gyanús könyvet találtak

Az ügy keddi tárgyalási napján több tanút is meghallgatott a bíróság. Itt olvashatja, hogy ki, mit mondott. Köztük Krisztina férjének egyik ismerősét is, aki elmondta, hogy miután hiába keresték az eltűntnek hitt nőt, hazamentek Krisztináék otthonába, ahol megdöbbenve látta, hogy épp mit olvasott: A nőket megölik - írta a lap.