Idén 43 százalékkal nőtt a magyar-angolai kereskedelmi forgalom - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

A koronavírus-fertőzés miatt 16. napja karanténban tartózkodó Szijjártó Péter legfrissebb "Karanténnapló" bejegyzésében számolt be arról, hogy telefonon egyeztetett Tete Antonio angolai külügyminiszterrel. Azt írta, hogy tárgyalásuk során a diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója mellett több gyakorlati együttműködési kérdést is megvitattak.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar cégek komoly piaci lehetőségekhez jutottak az élelmiszerfeldolgozás és az elektronikus közigazgatás területein. Az ő beruházásaik biztonsága érdekében felgyorsítják a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a beruházások kölcsönös védelméről szóló tárgyalások menetét - közölte.

Kitért arra is, hogy Angola lesz a Portugál Nyelvű Országok Közösségének következő elnöke. A jó együttműködés a szervezetben - melyben megfigyelőként Magyarország is részt vesz - több ország felé is megnyitja majd a kapukat - emelte ki.

Szijjártó Péter közölte továbbá, hogy az angolai diákok számára biztosított ösztöndíjak számát évente 50-re emelik. Az erről szóló megállapodás aláírására a luandai magyar nagykövetet hatalmazta fel - ismertette a külügyminiszter.