Emberölés előkészületével és terrorcselekmény előkészületével vádolja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség azt a férfit, aki tavaly decemberben és idén januárban több különböző szervnek elküldött beadványában rendőrök megölésével fenyegetőzött.

A 44 éves férfi egy önálló bírósági végrehajtónak, az Országos Rendőr-főkapitányságnak, valamint a Terrorelhárítási Központnak küldött beadványaiban azzal fenyegetőzött,

hogy rendőrök életét fogja kioltani.

Hat hónappal később egy büntetőügyben akarták tanúként kihallgatni, de ekkor ismételten rendőrök megölésével fenyegetett és nem jelent meg a kihallgatáson.

A fenyegetéssel az volt a célja, hogy a tanúkihallgatást elkerülje, akadályozva a rendőrséget a törvényes feladatainak ellátásában

- írta Ibolya Tibor, fővárosi főügyész a közleményében.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult nyomozás.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség - a Terrorelhárítási Központ segítségével - a férfit 2020 januárjában elfogta, és

gyanúsítottként hallgatta ki emberölés előkészülete miatt.

A nyomozó ügyészek a Terrorelhárítási Központ szakembereivel együtt júliusban ismét elfogták a férfit, akkor terrorcselekmény előkészületével is meggyanúsították és őrizetbe vették. Az ügyészség indítványozta a letartóztatását, de a bíróság nyomkövető eszközzel történő bűnügyi felügyelet alá helyezte.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje letöltendő fegyházbüntetésre a férfit és tiltsa el a közügyektől.

Enyhébb büntetést, letöltendő börtönt és közügyektől eltiltást csak akkor fogadnak el a nyomozó ügyészek, ha a férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét - tartalmazza a főügyész közleménye.