Az alaptörvény-módosítás a haza, a családok és a gyermekek biztonságát szolgálja

VARGA Judit
Budapest, 2020. november 18. Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kormánynak az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslata a hazánk, a családok és a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlés szerdai ülésén.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető expozéjában kiemelte: az alaptörvény élő keret, amely védelmezi a magyarság önazonosságát, kifejezi értékrendszerét, megtestesíti akaratát és meghatározza létezésének legalapvetőbb közjogi formáit. Védendő értékként határozza meg a családot, az utódainkat és a nemzeti kultúrát - sorolta.

Úgy vélte, azonban manapság ezek az értékek veszélybe kerültek,

növekvő aggodalomra ad okot. Az emberi közösségek formáira és tartalmára vonatkozó természeti törvényszerűségek, az azzal harmonizáló és a közösségek fennmaradását biztosító fogalmak relativizálása, felhígítása, folyamatos fenyegetettsége kétségeket támaszt, hogy megvédhetők-e az eljövendő generációk érdekei, jogai és jóléte - magyarázta.

Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 18-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kitért arra, hogy a javaslat a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok függetlenségét is erősíti azáltal, hogy legalapvetőbb szabályait sarkalatos törvényhez köti. Az alaptörvény a korábbi alkotmányhoz képest önálló közpénzekről szóló résszel rendelkezik, de az alkotmányozó a közpénz fogalmát eddig nem határozta meg - mutatott rá. Hozzátette: a javaslat ezt pótolná az átláthatóság és a jogbiztonság garantálása érdekében.