Megérkeztek az orosz koronavírus-vakcina mintái - jelentette be Szijjártó Péter. Most a magyar szakembereken a sor, kezdődhet a tanulmányozás a lehető legmegalapozottabb döntés érdekében - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségimédia-oldalán közzétett videójában.

Magyarország az első európai ország, aki kap a mintából - mondta a videóban a miniszter.

Tíz adag érkezett az oltóanyagmintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva - ismertette. Megjegyezte: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az "esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés" ügyében.

Forrás: KKM

Közölte: ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

"Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát" - jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Az orosz oltóanyagot rakodják a Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérenForrás: KKM

Szijjártó Péter korábban elmondta: az orosz kormánnyal a licenc megvételéről is tárgyalnak, így Magyarország is előállíthatná az oltóanyagot. 

Forrás: KKM

Ahogy arról beszámoltunk, előrehaladott állapotban van több más oltóanyag tesztelése is: a Pfizer-BioNtech vakcinája 95 százalékos, a Modernáé 94,5 százalékos hatékonyságú a gyártócégek szerint.