Szolnokon egy éttermet, Budapesten pedig három boltot zárattak be, mert az alkalmazottak nem megfelelően viselték az arcmaszkot - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy 432 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt a rendőrök. Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, ez 8 százalékos emelkedést jelent. 404 személy a 10 ezer főnél nagyobb településeken nem viselt maszkot az önkormányzat által meghatározott területeken, ez 19%-os emelkedés. 145-en figyelmeztetést, 115-en helyszíni bírságot kaptak. Tömegközlekedésben 8, bevásárlóközpontok területén 60 személlyel szemben intézkedtek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Öt vendéglátóhelyet zártak be a szabályok megszegése miatt, emiatt eddig már összesen 320-szor intézkedtek. Szolnokon egy éttermet zártak be 10 napra, mert nem viseltek maszkot az alkalmazottak, Budapesten három boltot zártak be 7 napra, mert az alkalmazottak nem megfelelően viselték a maszkot, az egyik helyen az eladó az állára húzta, miközben folyamatosan jöttek a vásárlók. A hetedik kerületben egy pékséget hét napra a maszkviselés szabályainak megsértése miatt szintén bezártak.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy 129 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, a szankciók számában 7 százalékos csökkenés van, összességében véve egyre többen tartják be a szabályokat. 3936 személlyel szemben intézkedtek összesen.

A tranzitforgalomban tegnap 24 esetben intézkedtek. Hatósági házi karanténban csaknem 39 ezer ember van.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, exponenciális növekedés tapasztalható, napról napra emelkednek a számok. Ismertette a csütörtöki adatokat, amelyek szerint 4512 ember fertőződött meg, összesen már 161 405 igazolt fertőzöttet tartanak számon, 92-en haltak meg tegnap óta a járványban.

A tisztifőorvos közölte, a november 11-én érvénybe lépett új intézkedéseknek a hatása két hét után lesz látható a számokban, míg a halálozások számára 4-5 hét után lesz hatással. Folyamatosan vizsgálják, hogy kell-e új, korlátozó intézkedéseket bevezetni. Szerinte az emberek egyre együttműködőbbek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ha 95%-ban viselnének maszkot az emberek, akkor további korlátozásokra nem lenne szükség.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy 7532 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházakban, 580 fő van lélegeztetőgépen.

Ismertette, hogy megjelent a kormányrendelet a célzott, csoportos gyorstesztelésekről, amely során a tanárokat, a szociális szférában és az egészségügyben dolgozókat fogják tesztelni. A rendszer erre fel van készülve - mondta. Az orvosi és más egészségügyi képzéseken tanuló diákokat is bevonják a tesztelésbe. Amennyiben valakinek pozitív lesz a tesztje, akkor a háziorvosnál kell jelentkeznie. A háziorvosok fogják az NNK járványügyi rendszerében fertőzöttként azonosítani, ezután jön a kontaktkutatás. Hozzátette, a tesztelés önkéntes és térítésmentes.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az influenza elleni oltóanyagot már kiszállították, most hetente ellenőrzik, hogy mindenhol van-e elég oltóanyag. Az első szállítmánnyal számoltak már el az orvosok, ebből 74%-ot már felhasználtak. Közben elindult a második szállítmány kiszállítása, és a héten egy harmadik fog következni. A védőoltás igénylése viszont területi szinten egyenlőtlen. A gyerekeknek szánt oltások 20 százalékát használták fel, a háziorvosoknál lehet igényelni. Eddig 9700-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Összességében véve nem jelentős az influenzajárvány Magyarországon, de azért jelen van.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert elmondta, hogy ha valakinek a kijárási tilalom kezdete után száll le a repülőgépe, akkor őt nem fogják megbírságolni, de ezt igazolni kell, a kivétel pedig csak rá vonatkozik, kísérőre nem. A nem magyar állampolgárokra más szabály vonatkozik, nekik külön rendőrkapitánysági engedély kell.

A közös lakóparki játszótereken az önkormányzat maszkviseléssel kapcsolatos szabályai érvényesek, hangzott el.

Müller Cecília azt mondta, hogy bár jogszabály nincs rá, de értelemszerűen a szerelőknek is javasolt a maszkviselés, különösen, ha nem tudják tartani a távolságot.

Kiss Róbert kérdésre elmondta, megjelent a kormányrendelet arról, hogy az autizmussal élők mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól. 

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert cáfolta, hogy ki akartak üríteni egy szállodát, hogy koronavírusos betegeket vigyenek oda, ilyen nem történt.

Korábban írtuk:

4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 92, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 3472 főre emelkedett, 36 345-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 121 644 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az áldozatok 26%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti.
7532 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 580-AN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.