"Este megkaptam Dorosz Dávid barátom lemondó levelét. Dávid azt a tiszteletreméltó döntést hozta, hogy a pozíció és tisztség helyett a munkát választja (...)" - írta könnyes búcsúlevelében Karácsony Gergely főpolgármester Dorosz Dávidnak, aki lemondott a főpolgármester-helyettesi állásáról. Elmegy inkább a közös ellenzéket segíteni.

Abban a lélektani állapotban vagyunk, hogy felmerül az egyáltalán nem mellékes kérdés; ha Dávid most inkább a munkát választja, akkor mi a fenét csinált tavaly óta Karácsony mellett? És ez a hosszú, kellemes egyéves időtöltés mennyit kóstált az adófizetőknek?

Néhány kattintás a neten és kiderül: Dorosz, ahogy a többi kollégája is, havi 1 166 700 forintot kapott, plusz 175 005 forint költségtérítésben részesült. Gyors számolás: fizura és költségekre egy évben több mint 16 millió ment el. Mellékes, pimpf kis tétel, hogy a fővárosi költségvetés állta Dorosz telefon- és internetszolgáltatásának költségeit. Van annak némi diszkrét bája, hogy a klímavédelmi alpolgármester nemcsak hivatali, hanem magáncélra is használható autóhoz is jutott. Mert ilyen egy igazán progresszív, liberális, zöld önkormányzat: már-már vallásos hittel fordulnak a klímacélok felé, minden döntésüket az ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében hozzák meg. Ja, nem, lapozzunk.

Valljuk be, ez az elmúlt egy év azért nem volt olyan rossz móka Dávidunknak, és ha jön majd egy utód, már jó előre örülhet az állásnak, munka nem, viszont minden más lesz a hivatalban.

Dorosz négy főpolgármester-helyettes társa nem evett meszet, ők maradnak, titkárnők, kabinetfőnökök, osztályvezetők, egy halom tanácsadó lesi a parancsaikat, télen fűtenek, nyáron hűtenek az irodákban, versenyképes a fizu, menő a kocsi, meg ingyen van a mobil. Karácsony szerint tisztelet ugyan nem jár a melóért, de ez nekik a legkevesebb; a pozíció, a tisztség, az tényleg tuti!

Pindroch Tamás