Novák Katalin: Az otthonteremtési programnak köszönhetően ma többen élnek saját otthonban, mint korábban

Novák Katalin
Vágólapra másolva!
Az otthonteremtési programnak köszönhetően ma többen élnek saját tulajdonú otthonban, és a családok jobb körülmények között nevelhetnek gyermekeket, mint korábban - hívta fel rá a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Hetek című hetilapban megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin azt mondta, hogy a családpolitika sikerességét a demográfiai mutatókon, a gyermeket nevelő családok jólétén lehet lemérni, és azon, hogy egy közösség mennyire családbarát.

A demográfiai adatok kedvező, biztató eredményt mutatnak:

Utóbbi több mint húsz százalékkal emelkedett az elmúlt években,

Európában a legnagyobb növekedés ebben a tekintetben Magyarországon volt

- emelte ki. Hozzáfűzte:

A szegénységi mutatók kedvező irányba változtak az utóbbi tíz évben, a gyermeket nevelő családoknál jelentős jövedelem- és vagyonnövekedés tapasztalható, a családosok, nagycsaládosok megítélése pedig szintén kedvezően változott - ismertette.

Novák Katalin emlékeztetett: jövőre elkezdődik a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése, januártól "Magyarország legnagyobb otthonteremtési programját" vezetik be, jövő nyáron pedig emelkedik a csecsemőgondozási díj összege.

A lombikeljárások támogatásával kapcsolatban arról beszélt, hogy

Véleménye szerint ez azzal függ össze, hogy az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja.

A családtámogatások ezért abban segítenek a fiataloknak, hogy akkor vállalhassanak gyermeket, amikor szeretnének.

A miniszter kiemelte, hogy ugyanakkor azokat a párokat is támogatni kell, amelyeknek a lombikeljárás jelenti a megoldást, ezért növelték az állami felelősségvállalást a lombikcentrumok átvételével, és 100 százalékosra emelték a szükséges gyógyszerek és vizsgálatok állami támogatását.

- ismertette.

Novák Katalin azt mondta:

Erre a kihívásra nem lehet és nem is kell globális választ adni, minden nemzetnek meg kell hagyni a szabadságot, hogy saját sorsáról döntsön - tette hozzá.

A miniszter az alaptörvény módosításával kapcsolatban kijelentette, hogy

Magyarországon eddig sem fogadhattak törvényesen örökbe gyermekeket homoszexuális párok.

A baloldali kormány által 2009-ben meghozott jogszabály ugyan biztosította az azonos nemű pároknak a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét, de az örökbefogadást nem tette nekik lehetővé. Ezen a polgári kormány azóta nem változtatott - mondta.

Az alaptörvény családvédelemre vonatkozó módosításáról azt mondta: az a cél, hogy a jelen kor kihívásaira reagálva hosszú távon garantálják a gyermekek biztonságos fejlődését.

Semmilyen szexuális propagandának nincs helye az óvodában és az iskolában

- hangsúlyozta, hozzátéve:

Novák Katalin az interjúban az Európai Bizottság 2020-tól 2025-ig szóló LMBTQ-stratégiájáról szólva úgy fogalmazott, hogy

Brüsszel ideológiai börtönbe zárná a tagállamokat, a dokumentumokban "búvópatakként bukkannak fel olyan genderideológiai megközelítések, amelyeket a tagállamokra akarnak kényszeríteni.

Magyarországon ezek nem is igazán értelmezhetők: ha valakitől megkérdezik, mi a neme, arra tud válaszolni, de ha azt kérdezik, mi a gendere, nem igazán tud mit mondani.

Kiemelte:

A lengyelországi abortusztörvénnyel kapcsolatban arról beszélt: az emberi életet védeni kell, de az abortusz elleni küzdelemben nem a jogszabályok megváltoztatása a legmegfelelőbb eszköz.

Bízik abban - mondta -, hogy egyre szélesebb körben lesz magától értetődő: a méhen belüli élet teljes értékű emberi élet.

Novák Katalin jelentős eredménynek nevezte, hogy

Ehhez az is hozzájárult, hogy a családtámogatások döntő többségénél - a családi adókedvezménynél, a nagycsaládosok autóvásárlásnál, a babaváró vagy az otthonteremtő támogatásnál - éppen úgy számít már egy 3 hónapos magzat is, mint egy megszületett gyermek.