Több olyan, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdésre válaszolt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó Pluszban, ami sokak számára korábban nem volt egyértelmű.

A kormány döntésének értelmében november 4-én éjféltől ismét veszélyhelyzet lépett életbe Magyarországon, amivel párhuzamosan több rendkívüli intézkedés bevezetésére is sor került. Mint minden komolyabb jogszabályi változtatás esetén, ezúttal is maradhattak tisztázatlan kérdések. Szentkirályi Alexandra ezekre igyekezett válaszolni a Kormányinfó Pluszban. 

Itt nézheti meg a videót:

Többek között ezekkel a felvetésekkel keresték meg a kormányt, amire a kormányszóvivő a következtető tájékoztatást adta.

Csak kutyát lehet esténként sétáltatni, más házi kedvencet nem?

A rendelet egyértelműen fogalmaz, miszerint kizárólag a kutyasétáltatásra ad felmentést. Így más állatokra nem vonatkozik a rendelkezés. 

Mi a teendő a most lejáró személyi okmányokkal?

A kormány ismét meghosszabbította a lejáró személyi okmányok érvényességét. Ez automatikus azoknál is, akiknek tavasszal egyszer már lejárt az okmányuk, és hosszabbításra került. Ez azt jelenti, hogy a november 4-e után lejáró igazolványok érvényben maradnak a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. Ez jelen állás szerint jövő áprilist jelent.

További kérdésekre a fenti videóban talál választ!