A Magyar Konyha kiválasztotta és összegyűjtötte új kiadványában az ország 100 legjobb termelőjét, összesen 14 alapanyagra lebontva. Ezek a gazdák nemcsak megtermelik, hanem fel is dolgozzák az alapanyagokat, amik adalék- és tartósítószer-mentesek.

A kötet nemcsak alapanyagokról, sajtokról, kendermagos tyúkokról, akácmézről, szarvasgombáról szól, hanem emberekről is. Olyan gazdákról (termelőkről és tenyésztőkről), akik makacsul kitartottak egy gondolat mellett, kemény munkával megváltoztatták a sorsukat, és ma már csak egyetlen cél lebeg a szemük előtt: a hitelesség. Ők azok a termelők, akik az elmúlt évtizedben komolyan vették a divatossá váló kifejezéseket: gasztroforradalom, minőség, fenntarthatóság, és komoly munkával gabona- és gyümölcsfajtákat, szárnyasokat és zöldségeket mentettek meg az enyészettől, felelevenítettek régi tartósítási technikákat, recepteket, de megtanulták a modern gazdálkodást is. Mondhatjuk rájuk, hogy bio, öko, környezettudatos, vagy nevezhetjük őket kistermelőknek, gazdáknak, farmereknek, mindegy. A lényeg:  visszaadták az élelmiszerekbe vetett bizalmat, felébresztették a főzéshez (kenyérsütéshez, befőzéshez) való kedvet. Az ő munkájukat mutatja be a könyv.

A Magyar Konyha decemberi száma, a 100 legjobb termelőt tartalmazó könyvvelForrás: Magyar Konyha

A Magyar Konyha szerkesztősége 10 éve járja az országot és keres olyan családi gazdaságokat, akiknek fontos a minőség, a fenntarthatóság, akik nemcsak megtermelik, hanem fel is
dolgozzák az alapanyagokat. Szívesen használják a régi, jól bevált technikákat, de megtanulták a modern gazdálkodást is. Akik friss, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes árut kínálnak. Akiknek a portája mindenki előtt nyitva áll, megnézhetjük, hol terem a sárgabarack, hogy fejik a kecskét, miként préselik a tökmagolajat.  A cél, hogy itthon is megvalósulhasson a farm to table mozgalom elve, azaz a vásárló közvetlen kapcsolatba kerüljön a termelővel, tudja, honnan jön a tej, mit legelt a tehén. Ez a leghatékonyabb minőségi garancia, hiszen nemcsak friss áruhoz jutunk, de közvetlenül visszajelzést is adhatunk a termelőnek, sőt, egyedi kívánságaink is lehetnek.

Ők az ország legjobb termelői 

A könyvben felsorolják a legjobb kézműves piacokat és delikátesz boltokat is, pontosan leírják, melyik termék hol kapható, és melyiket lehet házhoz rendelni. A 100 legjobb termelőt 14 alapanyag szerint válogatták ki és rangsorolták:

 • sajt
 • tej, tejtermék
 • méz, mézeskalács
 • olaj, mák
 • liszt, pékáru
 • baromfi, tojás, tészta
 • zöldség, gyümölcs
 • húsok
 • lekvár, szörp
 • fűszer, csili
 • gomba, szarvasgomba
 • ecet, mustár, torma, csatni
 • csokoládé
 • halak, akvakultúrák, pisztráng 
Forrás: Magyar Konyha

Kicsiben kezdték, szakmát váltottak

A Pécs melletti Ófalun egy férfi a japán szupermarhát, a wagyut tenyészti. Az első embriókat 2009-ben rendelte meg Ausztráliából, abból 28 borjú született.

Halak kategóriában egy olyan gazdaság került fel a listára, ahol régen, a tavak helyén legelő volt. Azonban a talaj elég szikes és sós, ami miatt nem tudott lényeges termőréteg kialakulni. Azonban ez éppen kedvez a tógazdaságnak, mivel így nem lesz iszap a tó fenekén, ami elrontaná a halak ízét. 

Egy csiliszószokat gyártó férfi is felkerült a listára, fűszerek kategóriában. Ő először az ablakpárkányán kezdett csilipaprikát termeszteni. A célja az, hogy hagyja érvényesülni a chili ízét, és ez a só és sallangmentes irány odáig vezetett, hogy az egyik szósza idén megnyerte az amerikai Scovie Awardsot.

Tej kategóriában egy házaspárt is találunk a listán, akik 2013-ban költöztek Budapestről egy Szentgál melletti tanyára. Ma a gazdaságukban 60 magyar tarka tehenet fejnek, ezenkívül még 120 tehenet tartanak.  A tejelő állatokat mindennap kihajtják a legelőre, akkor is, ha rossz az idő. A teheneken kívül tartanak még mangalicákat és tyúkokat is.

 A csokoládé kategória egyik legjobb termelője egy olyan házaspár, ahol a férj és a feleség is otthagyta saját szakmáját, hogy minden idejüket a csokoládékészítéssel tudják tölteni.  A nő rajzfilmkészítéssel, grafikával foglalkozott, a férj pedig mérnök volt. Az évek során az ország úttörő csokoládékészítői lettek, nevük ma már megkerülhetetlen a szakmában.