Az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: az oltóanyaggal kapcsolatban sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. november 23-án.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek.Szijjártó Péter külön kitért rá: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat - emlékeztetett rá.

A külgazdasági és külügyminiszter parlamenti felszólalásáról egy videó is felkerült a közösségi oldalára.