A plázákban és hipermarketekben terjed legjobban a koronavírus

Vágólapra másolva!
Egy friss angliai kutatás alátámasztja az országos tisztifőorvos, Müller Cecília tanácsát: idén időben szerezzük be a karácsonyi ajándékokat és célirányosan vásároljunk. Egy angol tanulmány szerint ugyanis minden ötödik fertőzött járt a betegség előtt plázában vagy hipermarketben - adta hírül a Ripost.
Vágólapra másolva!

Egy friss angliai kutatás szerint a bevásárlóközpontokban, hipermarketekben kapható el legkönnyebben a koronavírus. Ezt követik a listán a középiskolák, majd a kórházak és az idősotthonok. A Public Health England (PHE) elemzése november 9. és 15. között 128 808 megfertőződött ember kapcsolatait vizsgálta, hogy megtudják, hol a legvalószínűbb, hogy elkaphatjuk a vírust. Arra jutottak, hogy

a járvány leginkább a nagy üzletekben, bevásárlóközpontokban terjed, minden 5. fertőzött járt ilyen helyen az előző napokban.

Figyelmeztet a tisztifőorvos

Müller Cecília is arra figyelmeztetett, hogy

a karácsonyi ajándékvásárlást ne hagyjuk az utolsó percekre, és kerüljük a zsúfoltságot.

A tisztifőorvos azt javasolta, célirányosan vásároljunk és tartsuk be a járványügyi előírásokat.

Úgy tűnik, az emberek megfogadják a tanácsot: a múlt hétvégén már élénk volt a forgalom azokban a boltokban is, ahol jellemzően ajándékot vásárolnak. Sor állt a Müllerben, nagy volt a forgalom az Árkádban, a budaörsi Auchanban és Tescóban is.

Hétvégén máris nagy volt a sor

A soroksári bevásárlóközpontnál parkolóhelyet is alig lehetett találni a lap tapasztalatai szerint.

A sort hátráltatta, hogy sokan ugyan interneten vásároltak, de bolti átvétellel, így ők is a kasszánál vártak a neten rendelt csomagjaikra.

A hiteles pultnál szintén kígyózott a sor.

A Ripost olvasói fotóin is az látszik, hogy a hipermarket polcai között és a kasszáknál a szokásosnál nagyobb a tömeg.

A kereskedő érdeke is a vevő védelme

– mondta a Ripostnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Majd hozzátette, hogy a fő a járvány elleni védekezés, a kereskedőknek is az az érdeke, hogy a vevők a lehető legnagyobb biztonságban szerezhessék be az ajándékokat.

- jegyezte meg az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.