Pécsett és Sárváron is meghaltak lakástűzben a hétvégén - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

A hétvégén országszerte 57 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, két emberen már nem lehetett segíteni, többen pedig füstmérgezést szenvedtek.

A mostanihoz hasonló tragikus esetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek lennének.

Vasárnap este fél 8 körül Pécsett, a Torda utcában egy társasház első emeleti lakása gyulladt ki. A pécsi tűzoltók három autóval néhány percen belül a helyszínre értek, elzárták a közműveket és hét embert kikísértek a társasházból. A tűz oltása közben egy holttestet találtak. A tűz a társasház többi lakását nem érintette, a közművek visszakapcsolása után a lakók hazatérhettek.
Sárváron hétfőn reggel 7 órakor a Dózsa György utcába riasztották a tűzoltókat, mert az ingatlan lakója két napja nem adott életjelet magáról. A szobában a tűzoltók egy halott embert találtak, az ágyon és az ajtón égésnyomok voltak.

Több mint ötven helyen volt tűz - IllusztrációForrás: Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem mindkét haláleset helyszínén tűzvizsgálatot tart a tűz keletkezési helyének, okának és pontos idejének kiderítése érdekében.

Megelőzhető lenne

Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni.