Ilyen jelentések nem születhetnének meg az alapszerződések módosítása nélkül

Vágólapra másolva!
Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Uniót érintő problémákról, a Vera Jourovával lefolytatott megbeszélésről beszélt.
Vágólapra másolva!

A képviselő beszámolt arról a megbeszélésről, amelyet a magyar Országgyűlés illetékes bizottsága folytatott Vera Jourovával az Európai Bizottság biztosával. A megbeszélésen az EB jogállamisági jelentéséről volt szó, mint hozzátette, politikusként és nemzetközi jogászként a személyes tapasztalatai szerint nagyon veszélyes dolog egy jogállamisági jelentést ilyen gyorsan összecsapni, ami nem veszi figyelembe egy adott tagállam jogi intézményrendszerét, jogkultúráját. A jelentés nem tartalmaz egységes kritériumokat, ezért teljesen átpolitizálta a kérdést, teljesen látszik a kettős mérce.

A politikus elmondta, amikor erre hívta fel a biztos figyelmét, akkor ő válaszában annyit mondott, túl kell lépni a szoros jogi, kereteken. Juhász Hajnalka megjegyezte, képtelenség, hogy ilyet mondjon egy olyan politikus, aki éppen a jogállamisági ügyekért felel. A magyar képviselő elmondta a megbeszélésen is, hogy miként fordulhat elő, hogy például Magyarország esetében az EB hivatkozik az OLAF-ra, de ezt nem teszi meg a többi tagállam esetében. A képviselő kijelentette, egy ilyen vizsgálat során meg kellene nézni, milyen egy ország igazságszolgáltatási intézményrendszere, Dániában például az igazságügyi miniszternek van joga speciális esetekben az ügyészség utasítására. Ezért is kérdés az, mi is az az objektív mérce, aminek alapján a jogállamisági jelentéseket elkészítik.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.