A Momentum szombathelyi elnöke plagizálta a szakdolgozata nagy részét

Vágólapra másolva!
Felvetődik a gyanú, hogy Nagy Donát, a Momentum szombathelyi elnöke összeollózta szakdolgozatát - írja a Vas megyei hírportál. A politikus korábban azzal indokolta a baloldali pártba való belépését, hogy aktívan tenni akar a lopás ellen.
Vágólapra másolva!

Nagy 2011-ben adta le "Fogyasztói csoportok az információs szupersztrádán" című szakdolgozatát. A tizenkét oldalas írás középpontjában egy fókuszcsoportos vizsgálat leírása szerepel.

Egy az egyben

A momentumos politikus tanulmányában egy kilencfős társaság fogyasztási szokásait járta körül: ez a rész önálló munkának tekinthető, a többi fejezetnél azonban már erősen felmerül a plágium gyanúja.

A Vaol ugyanis olyan részleteket talált, ahol minden jel arra utal, hogy Nagy innen-onnan összeollózta az anyagot.

  • A 2.1 Információs társadalom fejezet sorvezetője a Pintér Róbert által szerkesztett Az információs társadalom című tankönyv volt.
  • A következő, 2.2 Fórum, blog – Online közösségek fejezet Zsigó Dávid Bloghálózatok rejtett közössége címmel megjelent tanulmányából "merített", míg
  • a 2.4 Fogyasztói csoportok formálódása az interneten című részt gyakorlatilag Csepeli György Szociálpszichológia című tankönyvének egyes részeiből illesztette össze Nagy Donát.

Utóbbi esetében ráadásul az is látszik, hogy habár azt szinte teljes egészében Csepeli munkájából gyúrta össze a momentumos politikus, ezt csak a fejezet címénél jelezte. Pedig a szakdolgozatnak ebben a részében akad olyan oldal is, aminek

egy-két kötőszaván kívül minden Csepelitől származik, ennek ellenére Nagy Donát a lábjegyzetben sem hivatkozott az eredeti szerzőre.

Erős a gyanú, hogy a Cseh Katalinnal, a Momentum uniós képviselőjével pózoló Nagy Donát, a párt szombathelyi elnöke plagizálta szakdolgozatát Forrás: Facebook

Helyette inkább különböző trükköket vetett be: amikor Csepeli György "a magunk tapasztalatából ismert csoportokról" írt, úgy fogalmazott: a "magam tapasztalatára", majd folytatta az MTA doktoraként ismert szociálpszichológus szövegének jelöletlen átmásolásával.

Wiki-koppintás

A Vaol szerint szintén feltűnő, hogy Nagy azoknál az idézeteknél, ahol idegen nyelvi forrás található, nem a magyar nyelvű szakirodalomra, hanem az eredeti, gyakran idegen nyelvű szöveghelyre hivatkozott. Mintha az ténylegesen a saját elméleti kutatásának részét képezte volna. Arra is akadt példa, hogy a szó szerinti idézetnél a baloldali politikus nemcsak az idézet tényét, hanem magát a forrást sem tüntette fel.

Így a blog definícióját igazolhatóan a Wikipédiából vette át, ezt viszont a Momentum politikusa sehol nem jelölte.


Az is látszik, hogy a szóról szóra átvett - gyakran bekezdésnyi hosszúságú - részekben akadt, hogy csak egy-egy kifejezést cserélt másik szóra. Így a Wikipédia a blog kifejezést használja, amit Nagy kicserélt weblogra, vagy a Wikipédia "megjegyzés" fogalmát például csak a zárójeles komment szóval toldotta meg.

Lopás ellen tett volna

Nagy egyébként azzal indokolta, hogy belépett a politikába, hogy szeretne a lopás ellen tenni. "Megtetszett, hogy van egy olyan szervezet, ami az egyértelmű szétlopás ellen képes kézzelfogható dolgot tenni" - nyilatkozta egy lapinterjúban 2019 áprilisában.

Korábban is megégette magát

Nem ez az első eset, hogy kínos helyzetbe kerül a Momentum szombathelyi elnöke. Az országos sajtót is megjárta, hogy egy MTI-hírt átvéve azon élcelődött: a kormánynak arra is van ideje, hogy május 2-án megemlékezzen a népviseletről. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szembesítette azzal: az említett napon nem a népviselet, hanem a népképviselet 30. évfordulójára emlékeznek.