Levélben kéri a Fidesz fővárosi frakciója Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy vizsgálja ki a BKV buszbérlésének ügyét. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a BKV egy olyan - offshore hátterű - cégtől bérelne buszokat, amelyet az erről szóló tender kiírása előtt egy héttel jegyeztek be.

A vállalatnak egyetlen alkalmazottja van, és 

referenciákkal sem rendelkezik, miközben a vezetőségét Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának, Leisztinger Tamásnak a csapata adja 

- tette hozzá Láng Zsolt.

A budapesti Fidesz-KDNP azt várja Karácsony Gergelytől, hogy miután kivizsgálta az ügyet, gyorsan hozza meg a szükséges intézkedést, "mert ha ilyen irányba indul el a fővárosi vezetés, hogy ilyen nyíltan kezdenek el fittyet hányni mindenféle jogszabályra, közbeszerzési törvényre és az átláthatóságra, akkor ennek nagyon súlyos következményei lesznek" - fogalmazott a politikus. Hozzátette, úgy tudják, a szóban forgó cég buszokkal sem rendelkezik, és mivel offshore hátterű, nem is indulhatna közbeszerzésen Magyarországon.

Láng Zsolt a Fővárosi KözgyűlésbenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Wintermantel Zsolt, a BKK fideszes igazgatósági tagja szerint akár az is elképzelhető, hogy a kamucéget direkt a pályázatra hoztak létre. "Valami nagyon nem stimmel a BKV buszbérlési pályázatával kapcsolatban" - jelentette ki kedden közzétett Facebook-videójában a politikus. "Igaz-e a hír, hogy egy olyan cég nyerte el a BKV-tendert, amely korábban soha nem is létezett?" - tette fel a kérdést.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a tenderen Tüttő Kata főpolgármester-helyettes korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető cég lett a győztes, nem is akárhogyan. A céget ugyanis néhány nappal azelőtt jegyezték be, hogy az ajánlattételi határidő lejárt volna. 

Leisztinger személye egyébként nem túl jó ajánlólevél, ugyanis a magyar közélet egyik lehírhedtebb vörösbárójának számít.