Gyurcsány Ferenc és felesége, miután elfoglalta a baloldalt, új szintre lépett: most már tudatosan alázzák meg a többi baloldali pártot. Most már gyakorlatilag minden napra jut valamilyen hír arról, mennyire semmibe veszik a - papíron - szövetségeseiket. Ahogy beszámoltunk róla, Gyurcsány kijelölte azokat a körzeteket, ahol ő akar indítani jelölteket a 2022-es választáson, majd Gyurcsányné brüsszeli pénzből kampányfilmet készíttetett magának, mutatva, hogy ő lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Ezek után pedig a többi baloldali pártot látványosan semmibe véve kezdett el azért kampányolni, hogy vegyék el Magyarország uniós forrásait.

A Gyurcsány házaspárnak mindig az volt a célja, hogy a teljes baloldalt elfoglalja, ebben a tekintetben a többi baloldali (kis)pártra (MSZP, P, Jobbik, Momentum, LMP) nem mint szövetségesre, hanem maga alá gyűrendő vazallusra tekint. 

Gyurcsányné és Gyurcsány Ferenc, a bukott miniszterelnök 14. évértékelő beszéde után, 2018. január 27-énForrás: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsányék hónapok óta hangoztatják, hogy  „közös egyéni jelöltek, közös lista, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt kell", ez utóbbi alatt természetesen Gyurcsánynét értik. Gyurcsányék nyomására a közös egyéni jelöltek indításának a szükségességéről már meg is állapodtak, a közös baloldali, úgynevezett Soros-lista érdekében a bukott miniszterelnök szeptember 25-én aláírásgyűjtést hirdetett,  amit egyébként még mindig alá lehet írni, ebből az szűrhető le, hogy az akció nem haladhat túl jól.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, november 19-ének reggelén DK-s jelölteket népszerűsítő kiadványok bukkantak fel az ország különböző településein. Bár első ránézésre úgy tűnhet a dolog, hogy ez a Gyurcsány-párt egyéni jelöltek kiválasztására irányuló előválasztási kampányának a része, a valóságban  Gyurcsány Ferenc aktivistái csak bizonyos körzetekben, számszerűen 38 választókerületben akciózva népszerűsítették a DK-s politikusokat. 

Ez pedig azt bizonyítja, hogy a bukott miniszterelnök pártja a választókerületek több mint egyharmadára igényt tart a baloldali összefogásban, a többieknek csak a maradék jut, ami a gyakorlatban a baloldal számára eleve reménytelen körzeteket jelenti.  Emiatt kétségessé vált az előválasztás is, hiszen ha Gyurcsány a nyerhetőnek gondolt körzeteket kiválasztotta magának, akkor mi szükség lehet a biztos vesztesek előválasztására? 

Ebből az is következhet, hogyha egy körzetben valamilyen oknál fogva nem Gyurcsány tervei szerint alakulnak a dolgok, tehát nem a DK-elnökének tetsző jelölteket indítanak a baloldalon, akkor a Gyurcsány-párt egyszerűen ráindítja a saját jelöltjeit azokra, kész tények elé állítva a többi baloldali pártot, magyarán így kényszerítheti őket visszalépésre. 

Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a Gyurcsány-párt olyan budapesti kerületekben is elkezdett mozgósítani, amit korábban a szocialisták kaptak meg. Köztük olyanban is, amit a szocialisták megnyertek 2018-ban.

Forrás: Facebook/Rákay Philip

Őket népszerűsítik Gyurcsányék a többségében a baloldal számára esélyes fővárosi körzetekben:

  • Kálmán Olga politikai tanácsadó a II. kerületben;
  • Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Újbudán;
  • Arató Gergely parlamenti képviselő Kőbányán Burány Sándor (MSZP) helyett, noha Burány ott nyert 2018-ban;
  • Ferencz István Pestszentlőrincen Kunhalmi Ágnes (MSZP) helyett, dacára annak, hogy Kunhalmi szintén győzött ott 2018-ban;
  • Nemes László Pesterzsébeten Hiller István (MSZP) helyett, pedig Hiller nyert ezelőtt két évvel;
  • Bollók Istvánné Budafokon Molnár Gyula (MSZP) helyett, noha Molnár is győzött ezelőtt két évvel. 

Ha ezekben a körzetekben nem tartanának előválasztást, akkor Gyurcsányék csak a fővárosban egyből nyernének 4 helyet az MSZP rovására a közös listán. 

Persze konfliktus is lehet ebből, hiszen Érden a régi gyurcsányista jelölt már jelezte, hogy 2022-ben függetlenként méretteti meg magát, mert a DK helyette a Liberálisoktól „elhalászott" Bősz Anettet indítja. 

Gyurcsány a főváros és közvetlen környéke mellett vidéken is totális támadást indított a baloldali pártok ellen a győri Momentum elnöke még februárban lépett át a DK-ba, néhány napja pedig a radikális baloldali tömörülés Veszprém megyei önkormányzati listavezetője hagyta ott egykori pártját Gyurcsányék kedvéért. Korábban a DK a Pest megyei Gödön számolt le a Momentummal, ettől hosszú hónapokon át volt hangos a hazai sajtó.

Vélhetően a radikális baloldali pártból további vidéki politikusok fognak Gyurcsányékhoz átállni. 

Gyurcsányné lehet a közös baloldali miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány Ferenc, miután a teljes baloldalt maga alá gyűrte, eldöntötte, hogy feleségéből csinál miniszterelnök-jelöltet. A jelek szerint a bukott miniszterelnök családja nyeregben érezheti magát, hiszen Gyurcsányné – pártjához hasonlóan – önálló akciózásba kezdett, Brüsszel pénzén (ami, persze, az európai adófizetők - így a magyarok - pénze). 

November 19-én, csütörtökön tette közzé Facebook-oldalán Gyurcsányné azt a videót, amelyet a DK európai frakciója, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) finanszírozott. 

Az S&D lógóval ellátott felvételen Gyurcsányné a már unalomig ismert közhelyeit ismételgette, támadva a magyar kormánynak a járvány elleni védekezés érdekében hozott intézkedéseit is, egyben elindítva a 2022-es kampányát. 

Az időzítés legalább olyan érdekes, mint maga az üzenet: az országgyűlési választás csupán 2022-ben lesz, ennek ellenére a baloldali csúcspolitikus már most, másfél évvel a voksolás előtt kampányolni próbál.

Ez egyértelmű és határozott jelzés arra nézve, hogy Gyurcsányné bejelentkezett közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek, magától értetődően Brüsszel jóváhagyásával, illetve támogatásával (lásd: S&D logó). A felvétel legvégén a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetség neve a teljes képernyőn, hosszan is megjelenik, így nyomatékosítva Brüsszel támogatását, ha valakinek ez még mindig nem lenne világos. 

Két nappal később pedig az ellen indított kampányt - Magyarország érdekeivel szembe menve -, hogy megkapja az ország az uniós pénzeket. A kampányhoz a többi baloldali párt is csatlakozni akart, de Gyurcsányné ezt nem hagyta. 

Az elmúlt napok történéseinek üzenete egyértelmű: Gyurcsányné kell legyen a közös baloldali miniszterelnök-jelölt, ezt a baloldalon pedig mindenkinek el kell fogadnia, ellenkező esetben még befutónak vélt helyet sem kapnak a Soros-listán, sőt talán egyéni körzetben sem indulhatnak.