Még átadták a mentőknek a kigyulladt kunszenmiklósi ház lakóját a tűzoltók kedden délelőtt, de már nem tudták meg az életét. Ő a lakástüzek nyolcvanhatodik áldozata idén. 

Kedd délelőtt tíz körül érkezett a bejelentés, hogy Kunszentmiklóson, a Liszt Ferenc utcában egy épületből sűrű füst áramlik ki, és feltehetően van bent valaki. A kunszentmiklósi önkormányzati és önkéntes, valamint a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók perceken belül a helyszínre értek.

Egy családi ház mellett lévő tizenkét négyzetméteres melléképületben csaptak fel a lángok.

Nem tudni, mi gyulladt meg

Két tűzoltó bement az égő épületbe és kihoztak onnan egy embert, akit átadták a mentőknek, de az életét már nem lehetett megmenteni.

A lakásként használt melléképület belseje teljes terjedelmében égett, de a tűzoltók néhány percen belül megfékezték a lángokat.

A halálos lakástűz körülményeit a katasztrófavédelem kivizsgálja.

Forrás: MTI

Füstérzékelővel megelőzhető a tragédia

Ősszel és télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, vagyis átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás. A leggyakrabban rossz elektromos eszközök, gyertyák, a fűtés, vagy a főzés a lakástűz oka. Idén már 86-an haltak meg lakástűzben, holott ezek mind megelőzhetőek lettek volna. Jellemzően nem a lángok hőhatása vezet tragédiához, hanem a belélegzett füst.

Elég egy kis tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami már ölni képes. Egy füstérzékelő időben jelez, így megelőzhetőek vele a nagyobb tüzek, sérülések. Ha biztonságban akarjuk tudni a szeretteinket és otthonunkat, vegyünk otthonra füstérzékelőt"

- közölte a Mukics Dániek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.