Országos tisztifőorvos: A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött  

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, St Wolfgang, Ausztria, teszt, mentő, eü, tesztelés
A person is tested on the novel coronavirus in a testing station at the Red Cross office in St Wolfgang, Austria, on July 26, 2020. - The number of people infected with the novel coronavirus that can cause the COVID-19 disease is rising in the Upper Austrian touristic spot of St Wolfgang. (Photo by Werner KERSCHBAUMMAYR / various sources / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Továbbra is be kell tartani a bevezetett intézkedéseket, mert nem látni még, hogy jönne a tetőzés, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének a fenntartása a cél – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

- mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján. Hozzátette, az idősek ezen az idősávon kívül is felkereshetik a boltokat. A szabály betartatása az üzletvezetők feladata.

Ennyien nem viseltek maszkot

260 személy esetében intézkedtek, mert az emberek közterületen csoportosultak, és nem viseltek maszkot. 34 esetben pedig azért intézkedtek, mert a tömegközlekedési eszközökön nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrök két esetben döntöttek úgy, hogy a szabályok megszegése érdekében meghatározott időre bezáratnak egy üzletet.

A kijárási tilalom megszegése miatt 324 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában. Ebben az időszakban további 6107 hatósági házi karantént rendeltek el.

Budapesten van a legtöbb aktív fertőzött

3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 117 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4008 főre emelkedett, 44 020-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, a meghaltak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb megbetegedés. A fővárosban 29 240 aktív fertőzöttet tartanak számon.


Zajlanak a célzott tesztelések a szociális és az oktatási intézményekben. A szűrésen nemcsak a pedagógusok, ápolók, orvosok vehetnek részt, hanem az intézmények összes alkalmazottja.

Nagyon alacsony az egészségügyi dolgozók körében a koronavírus-fertőzöttek aránya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Itt nőhet a fertőzések száma

Az idősek minél inkább kerüljék a zsúfolt helyeket, kérjék meg fiatal szeretteiket, hogy vásároljanak be, szerezzék be a kellő gyógyszereket, fizessék be a különböző számlákat – tanácsolta Müller Cecília.
A szennyvíz-vizsgálatok is folyamatosan zajlanak, a Népegészségügyi központ oldalán hétről hétre közlik az adatokat. Ez a vizsgálat igazán hatékony.

A jelenlegi adatok szerint Békéscsaba, Miskolc, Salgótarján és Székesfehérvár számíthat arra, hogy emelkedni fog a fertőzések száma. Kecskeméten és Szolnokon kissé csökkenő tendenciát mértek.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Továbbra is be kell tartani a bevezetett intézkedéseket, mert nem látni még, hogy jönne a tetőzés – mondta Müller Cecília. Az egészségügyi ellátórendszer működőképességének a fenntartása a cél.

Müller Cecília kiemelte, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályokat a szerdai kormányülésen vizsgálják felül.

- mondta kérdésre Müller Cecília.