A kormány tájékoztató honlapján arról számolnak be, hogy öt városban közepesen nagy ("emelkedett" mértékű) a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A táblázat alapján ugyanakkor megállapítható, hogy megállt a járvány növekedési üteme: két városban csökken, egyben nő, 19 helyen stagnál a koronavírus mennyisége. Három hete még a 22 pontból 13-ban nőtt a fertőzöttség mértéke és sehol sem csökkent.

Azt írják, hogy a 47. heti adatok alapján Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron a mérsékeltnél nagyobb (emelkedett) mértékű a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja. Az elvégzett szennyvízvizsgálatok adatai alapján Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében, Békéscsabán növekvőt.

Forrás: Novák Anikó/koronavirus.gov.hu

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt ad, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, így a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is.

A vizsgálatok megerősítik, hogy a koronavírus továbbra is jelen van az ország egész területén. Ezért a járvány lassítása érdekében továbbra is kiemelten fontos a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása. 

Ugyanakkor az adatokból úgy tűnik, megállt a járvány mértékének növekedése. A 44. héten még 13 városban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége (és sehol nem csökkent), a 45. héten hét helyen nőtt és sehol nem csökkent, múlt héten pedig egy városban nőtt, egyben csökkent.