Gyurcsány Ferenc hat éve megmondta, hogy a teljes egységesülés lesz a baloldal sorsa, és azt sem titkolta, hogy a közös pártot ő fogja vezetni. "Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk" - adta ki a parancsot 2014-ben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Népszabadságban. Bár akkor még látszatra nem fogadták jól felvetését, főleg a szocialisták, mára a náci elemeket felvonultató Jobbiktól az egykoron antigyurcsányista MSZP-n át a papíron az új politikai generációt képviselő Momentumig mindenki beállt mögé - még akkor is, ha néha megpróbálják eljátszani, hogy vitáik vannak. Gyurcsány és felesége pedig hétről hétre, sőt, már szinte napról napra érzékeltetik, ők diktálnak a baloldalon.

Pár hónappal a baloldal második kétharmados vereségét követően Gyurcsány Ferenc egy fontos, ennek ellenére elfelejtett véleménycikket jelentett meg a Népszabadságban. Fontos kiemelni, hogy az írás publikálásának idején az amúgy is szétforgácsolt baloldal a választási sokk hatására atomjaira hullott. Gyakoriak voltak az üzengetések, a villongások, és a nyilvánosság előtti csatározások, ráadásul akkor még a Jobbik is a baloldali szövetségi rendszeren kívül helyezkedett el.

Korán indított bekebelezés

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ilyen körülmények között írta le először, hogy a baloldalnak egyesülnie kell - persze, az ő vezetése alatt. Az "Angyalok és ördögök?" című írásában úgy fogalmazott, hogy

az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk. 

A pártelnök - bár már ezt megelőzően is beszélt tervéről - konkrét programként ebben a cikkében hirdette meg a baloldal egységesítését (mára tudjuk, elfoglalását). "Együttműködés vagy politikai halál – ilyen egyszerű" - adta ki az utasítást Gyurcsány. Arra ugyan nem tért ki, hogy kinek szánta a vezérszerepet az összefogás élén, azonban aki ismeri, az pontosan tudja, hogy magára gondolt. Magyarán  

Gyurcsány már hat évvel ezelőtt megüzente, hogy a baloldal a kezei alatt fog egyesülni.

Hat éve megüzente, hogy a baloldal a kezei alatt fog egyesülniForrás: MTI/Kovács Tamás

Az "Angyalok és ördögök?"-ben részletesen kifejtette, hogy szerinte mi lenne az üdvözlendő stratégia. Döbbenetes, de igaz: Gyurcsány felvetései egy az egyben visszaköszönnek a mai baloldalon. A pártelnök akkor arról írt, hogy

  • "létrehozhatunk pártuniót a demokratikus pártok részleges önállóságának meghagyásával, közös elnökséggel", vagy
  • "még lazább együttműködést állandó pártközi egyeztetéssel, ehhez felállított fórumokkal, intézményekkel".

Bár a baloldal egyelőre még nem olvadt teljesen egybe, a pártok némileg megőrizték önállóságukat, a Gyurcsány által emlegetett pártunió - állandó pártközi egyeztetésekkel - lényegében megvalósult. 

Akkor még ellenezték

"Nem kérünk Gyurcsány visszatérési kísérletéből, az egységes demokrata pártból. A DK elnökének vezérelvű politikája kizárja, hogy modern, nemzeti elkötelezettségű baloldali politikát folytassanak" - így reagált Tóbiás József akkori MSZP-elnök Gyurcsány pártuniós felvetésére.

A Népszabadságnak nyilatkozva a szocialisták egyik vezetője Gyurcsány politikáját karikírozva azt mondta, hogy "nem tetszik a meggyőződésem? Nem baj, van másik". Egy másik MSZP-s politikus pedig arról beszélt: eljött a pillanat, amikor "lerázhatják" magukról a Demokratikus Koalíciót és a hatalmi logika diktálta összefogáskényszert.

"Egy korszak lezárult. Gyurcsány Ferenccel együtt a gyurcsányizmus is távozott. Az MSZP lehetőséget kapott, hogy saját útját járja, és baloldali pártként határozza meg magát" - ezt pedig közvetlen a DK megalakulása után mondta Tóbiás.

Azóta nagyot fordult a világ: a Demokratikus Koalíció a baloldal legerősebb pártja lett, Gyurcsány Ferenc pedig uralma alá hajtotta a baloldali pártokat. A náci elemeket felvonultató Jobbiktól az egykoron antigyurcsányista szocialistákon át a papíron az új politikai generációt képviselő Momentumig mindenki bekullogott a terve mögé, és gyakorlatilag megvalósult az egyesülés. Az elmúlt napokban láttuk: bár a pártok néha még eljátsszák, hogy vannak viták köztük, valójában már rég Gyurcsány diktál.