Egy hét alatt hét százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak - hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. 

A kormány értékeli a járványügyi adatokat, és a meghozott döntésekről a csütörtöki Kormányinfón fognak tájékoztatni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 

224 esetben intézkedtek a rendőrök, mivel nem tartották be a csoportosulásokra vonatkozó szabályokat, tíz főnél többen tartózkodtak egy helyen, illetve a maszkot sem viselték. 

Egy esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárásáról, mivel az szabálytalanul, nyitva tartott. Budapest 10. kerületében egy sörözőt ellenőriztek a rendőrök. Az nyitva tartott, és vendég is tartózkodott a helyiségben. Ezenfelül sem az alkalmazott, sem a vendég nem viselt maszkot.

Az elmúlt napon 16 703 helyszíni ellenőrzést tartottak a rendőrök, illetve 7307 hatósági házi karantént rendeltek el.

Már több mint 137 ezer aktív fertőzött vanFotó: Polyák Attila - Origo

Javult a járványgörbe

3806 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 185 687 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4114 főre emelkedett – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.  

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 137 553 fő. A fertőzöttek 22 százaléka, az áldozatok 25 százaléka, a gyógyultaknak pedig a 26 százaléka budapesti.  7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

Az országos tisztifőorvos felidézte: zajlik az egészségügyi és a szociális dolgozók, a pedagógusok és a bölcsődék dolgozóinak tesztelése, ám a szűrések eredményeiről későbbiekben fognak tájékoztatást adni.

A kisgyerekek a legkevésbé érintettek

Változik a járványgörbe. Nagyon fontos adat, hogy a 47. héten a 46.-kal szemben 7 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak. A legérintettebb korosztály a pozitivitás szempontjából a 40-50 éves korosztály, az összes fertőzött közel 45 százalékát teszik ki. 

A gyermekek körében az 1-2 éves korcsoportban a legalacsonyabb a megbetegedési arány, összesen 141 főnél regisztráltak eddig pozitivitást ebben a korosztályban. 

Az alsó tagozatosoknál 365, a felsősök körében 968 igazolt fertőzött jut 100 ezer gyermekre, középiskolásoknál pedig 2130 – sorolta az adatokat Müller Cecília.

Tolna megyében regisztráltak a legkevesebb fertőzöttet.

Az elmúlt héthez képest Zala megyében nőtt a fertőzöttek száma a legnagyobb mértekben, közel 70 százalékkal. A megbetegedési arány Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, de Budapesten és Vas megyében is magas. 

Keddtől érvénybe lépett a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávja. Ez egy védett idősáv, vagyis a drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszerüzletekben ilyenkor csak az idős vásárlók tartózkodhatnak. Más üzletek esetében nem áll fenn ez a korlátozás. 

Magyarországon egyelőre még nem kezdődött el az influenzajárvány – válaszolt Müller Cecília egy kérdésre.