Soros György hosszú évtizedeken keresztül a jótékony filantróp szerepében tetszelgett, azonban a 2015-ös migrációs válság óta kijött a fényre, és saját maga árulta el, hogy valójában egy olyan milliárdos spekuláns, aki előszeretettel avatkozik be egyes országok belpolitikai folyamataiba, illetve még az Európai Unió döntéseit is képes befolyásolni. Magyarán láthatóvá tette a láthatatlant – mondta Deák Dániel videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a nyíltan Magyarország és Lengyelország megbüntetését követelő legújabb írásával Soros egyértelművé tette, hogy az ő támogatásával erőltetik Brüsszelben az úgynevezett „jogállamisági" mechanizmust.

Soros, míg korábban a háttérből irányította a folyamatokat, a 2015-ös migrációs válság után már személyesen vette fel a küzdelmet a magyar kormánnyal szemben. Soros emellett az uniós intézményekben is minden erejével lobbizott hazánk bevándorláspolitikája ellen: a 2019-es adatok szerint a korábbi bizottsági vezetés alatt húsz alkalommal találkozott az EU meghatározó politikusaival, többek között Jean-Claude Junckerrel, Frans Timmermansszal, Dimitrisz Avramopulosszal, sőt Katainen és Jourová uniós biztosokkal is.  Deák Dániel kiemelte: az EP akkreditációval rendelkező Open Society European Policy Institute (OSEPI) 12 lobbistája 52 alkalommal, vagyis gyakorlatilag heti rendszerességgel találkozott a bizottság képviselőivel, ráadásul az alapítványi munkatársak egyeztettek az EP akkori elnökével, Martin Schulzcal is.

A jelenlegi uniós vezetésre is folyamatosan nyomást helyez a Soros-hálózat, hogy az úgynevezett „jogállamisági" mechanizmuson keresztül büntesse meg Magyarországot – mondta Deák Dániel. Ennek a lobbinak a sikerességét tükrözi szerinte, hogy a Magyarországot elmarasztaló bizottsági jelentés külső hivatkozásainak szinte mindegyike a Soros-szervezetek megállapításaira mutat, illetve hogy magának a jelentésnek az elkészítésében is a Soros-hálózathoz köthető Vera Jourová működött közre.  A jelentést követően, idén októberben pedig Soros egy közleményben azt követelte, hogy az EU indítson próbapert Magyarországgal szemben - emlékeztetett Deák Dániel.

Soros György önmagát leplezte leForrás: --

A XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta, így nem meglepő, hogy a tagállamok júliusi megállapodását felrúgta a Soros-hálózat befolyása alatt álló Európai Parlament.  Soros György egy múlt heti írásában egyértelművé tette, hogy ő áll emögött, és az EU-nak el kell vennie az uniós forrásokat Magyarországtól és Lengyelországtól, illetve a jogállamisági mechanizmus kapcsán nem szabad kompromisszumos álláspontra törekedni. 

Ugyanakkor a jelek szerint Soros György törekvései ellenére sikert ért el Magyarország és Lengyelország a közös fellépéssel, és jó esély van arra, hogy a december 10-i EU-csúcsra egy kompromisszumos megállapodás jöjjön létre az Európai Unióban az úgynevezett „jogállamisági mechanizmus" kapcsán – fogalmazott Deák Dániel.

A teljes elemzést itt olvashatják.