Balla Irmát, a debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben gyilkolták meg az otthonában. A gyilkosságért jogerősen elítélt D. Lajos most olyan új bizonyítékot mutatott be a hatóságoknak, ami miatt perújítási eljárást indíthatnak az ügyben. Az áldozat fia azt mondta az Origónak, a tárgyalása idején is bemutathatta volna a bizonyítékot a gyilkos, amit egyébként elképzelni sem tud. 

A férfit jogerősen idén februárban ítélte el a Debreceni Ítélőtábla. A nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt 15 év fegyházbüntetést kapott és 10 évre eltiltották a közügyek intézésétől, emellett nem helyezhető feltételesen szabadlábra.

D. Lajos a tárgyalásonFotó: Polyák Attila - Origo

D. Lajos most olyan, eddig nem ismert bizonyítékot mutatott be, amiről azt állította, hogy eddig nem vizsgálta meg a bíróság.

Perújítási nyomozást indítottak, amit a rendőrségnek két hónapon belül be kell fejeznie. Erre azért van szükség, hogy kiderüljön, van-e szükség perújítási eljárásnak, vagyis újratárgyalják-e az ügyet – írja közleményében a Debreceni Ítélőtábla.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Balla Irma fiát, Schönstein Sándort, aki a gyilkossági ügy első gyanúsítottja volt. A bíróság tévesen el is ítélte anyagyilkosság miatt.

13 év telt el, nem tudom, hogy milyen új bizonyíték kerülhet elő egyáltalán, de hát azt sem tudom miről szól pontosan a beadvány, vagy hogy mi alapján nyomoznak" – mondja a férfi az Origónak, majd hozzáteszi, hogy D. Lajos akkor is elmondhatott volna bármilyen bizonyítékot, amíg az ő ügyét tárgyalták, amiben jogerős ítélet is született már. Arról ötlete sincs, hogy mi lehet az új bizonyíték.

Balla Irma fia, Schönstein SándorFotó: Polyák Attila - Origo

Feszítővassal verték halálra

A jelenlegi tényállás szerint D. Lajos 2007-ben egy építkezésen dolgozott, közel Balla Irma otthonához. Anyagi gondokkal küzdött, ezért húsvétkor elment az asszony házához, hogy pénzt és értékeket szerezzen. Átjutott a kerítésen, majd az ablakon benézve látta, hogy Balla Irma egyedül van. A nyitott ajtón bement a házba ésa nála lévő feszítővassal ütni kezdte az asszony fejét, aki az ágyon hanyatt esett. Ezek után a feszítővassal úgy ráütött Balla Irma nyakára, hogy a helyszínen meghalt.Elvette a nő telefonját, MP3 lejátszóját és némi pénzt is magával vitt, majd letörölte a kilincsről az ujjlenyomatát és elmenekült. Az asszony holttestére másnap a fia talált rá.

Így nézett ki Balla Irma otthona a gyilkosság utánFotó: Hajdú D. András

Ártatlanul a börtönben

A gyilkossággal először Balla Irma fiát, Schönstein Sándort gyanúsították meg a nyomozók. Azért merült fel a gyanú bennük, mert nem voltak jó viszonyban, az asszony ruháján megtalálták a DNS-ét, a férfi négy körme alatt pedig vért láttak, amikor kihallgatták.

Schönstein Sándor tagadta a gyilkosságot. Önként vállalta a hazugságvizsgálatot, ami azt mutatta, hogy igazat mond, nem ő a gyilkos.

A támadás idején nem is tartózkodott a városban. Ennek ellenére bíróság elé állították és 12 év börtönre ítélték.

Schönstein SándorForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Másodfokon új eljárásra kötelezte az Ítélőtábla a Debreceni Törvényszéket, amely Schönsteint bizonyítottság hiányában 2012-ben felmentette. A férfi 2 évet volt börtönben ártatlanul. Három évvel később állították bíróság elé az igazi gyilkost. A Balla Irma fiával készített, korábbi exkluzív interjúnkat ide kattintva olvashatja el.