Hasonlóan a járvány tavaszi, első hullámához, a járvány második hullámában is húsz gépjárművet ajánlott fel a védekezéshez a Toyota magyarországi márkaképviselője a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) számára. Az autók főleg kórházakhoz és a Semmelweis Egyetem tesztelésben részt vevő önkéntes egyetemistáihoz kerülnek - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, az NHKT elnöke szerdán Budaörsön.

A politikus közölte, hogy egy gépjármű a Magyar Vöröskereszthez, kilenc az ország különböző kórházaihoz kerül, tízet pedig a tesztelésben részt vevő egyetemisták fognak használni.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke beszél, mögötte Tripolszky Bálint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke a Toyota Central Europe Kft. által, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez felajánlott autók és kisbuszok átadásánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelte, hogy több mint ezer egyetemista vállalta a járvány elleni védekezésben az önkéntes munkát. Nagyon sok emberen fogtok segíteni, de hiszem azt, hogy sokat fogtok ti is kapni - üzente az NHKT elnöke az önkénteseknek.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról beszélt, hogy a járvány kezdete óta az OMSZ munkatársai mintegy 60 ezer fertőzőgyanús, vagy fertőző beteg egészségügyi ellátását segítették. Hozzátette, hogy az orvostanhallgatókkal és önkéntesekkel kiegészülve 430 ezer mintavételt végeztek országosan.

László Richárd, a Toyota Central Europe Kft. országigazgatója jelképesen átadja a kulcsokat Tripolszky Bálintnak, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata elnökének Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója és Soltész Miklós jelenlétébenForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az OMSZ főigazgatója hozzáfűzte, hogy a civil és vöröskeresztes önkéntesek mellett már medikus és műszaki egyetemi hallgatókat is koordinálnak, naponta több száz önkéntes egységet mozgatva.

László Richárd, a Toyota Central Europe Kft. országigazgatója elmondta, hogy hatvan napra biztosították a járműveket a védekezéshez, de természetesen rugalmasak, ha továbbra is szükség lenne rájuk.

A Toyota által, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez felajánlott autók, a Toyota budaörsi telephelyén 2020. november 25-én. Az autókkal főleg a kórházakat és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által végzett tesztelésben segítő önkéntes egyetemisták munkáját segítikForrás: MTI/Máthé Zoltán

 Tripolszky Bálint, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke azt mondta, egyetemük diákjai a járvány első hullámától kezdve segítik a védekezést,

tavasszal több mint ezer hallgató dolgozott így kórházakban, klinikákon. Hozzátette, hogy a nyár végén négy saját szűrőpontot állítottak fel, októberben pedig csatlakoztak az OMSZ szűrési programjához.