A ferencvárosi és a józsefvárosi Fidesz közös közleményében kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől a belvárosi kerékpársávok megszüntetését. A hideg időben ugyanis jóval kevesebb a biciklis, és a veszélyhelyzetben minél több parkolóhelyet kellene biztosítani. 

Felszólítjuk Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a veszélyhelyzet idejére szüntesse meg a belvárosi kerékpársávokat, és adja vissza az elvett parkolóhelyeket - követeli közleményében a Fidesz két, fővárosi alapszervezete. Ezt azzal indokolják, hogy

  • a hideg időben jóval kevesebb a biciklis;
  • a veszélyhelyzetben minél több parkolóhelyet kellene biztosítani;
  • a budapestiek megkérdezése nélkül, és eredetileg ideiglenes jelleggel alakította ki a biciklisávokat a főváros. 

Azt is kérik, hogy "Baranyi Krisztina és Pikó András polgármesterek álljanak ki a
ferencvárosiakért és a józsefvárosiakért, és kezdeményezzék a főpolgármesternél az intézkedést".

Hiába használják a hideg időben kevesen a biciklisávokat, és lenne szükség több parkolóhelyre a veszélyhelyzet miatt, a főpolgármester nem tágít korábbi döntésétőlForrás: MTI/Kovács Tamás

A józsefvárosi és ferencvárosi Fidesz követelése arra vezethető vissza, hogy a kormány Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a napokban ingyenessé tette a nyilvános parkolóházak használatát éjszakára a koronavírus-járvány elleni védekezés elősegítése miatt. A kabinet szándéka az volt, hogy esténként mindenki díjmentesen tudjon parkolni.

Ehhez képest Karácsony Gergely a mai napig nem nyitotta meg a városháza udvarának parkolóhelyeit. Mint ismert, a főpolgármester a választási kampányában azt ígérte, hogy a parkoló közparkká fog alakulni. Azóta eltelt egy év, de még mindig a helyi politikusok autói parkolnak a téren. Éppen ezért Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester felszólította a főpolgármestert, hogy adják át a parkolóhelyeket azoknak, akik a kerületben laknak. Javaslatát azonban a baloldali többségű közgyűlésben leszavazták.