A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla elmondta: nem gyakori, hogy valaki kétszer kapja el a koronavírust, mivel az azon átesettek nagy valószínűséggel már védettek. A középsúlyos tüneteken átesett fertőzöttek esetében kialakul egyfajta immunitás, így az átlagosnál kisebb az újbóli megfertőződésük esélye, de a kockázat fennáll, így mindenkinek a szabályok maximális betartását javasolja - mondta. 

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához.  A terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához - fűzte hozzá. Amikor elérkezünk egy tartós fázisig a fertőzöttek számát tekintve, akkor egy reprezentatív átfertőződési mérést kell végezni, amiből nagy biztonsággal nemcsak regionálisan, hanem életkorra lebontva is meg lehetne mondani, hogy hányan fertőződtek meg  - közölte. Megjegyezte azt is, hogy most a középkorúak fertőződnek meg inkább, az idősek jobban vigyáznak magukra.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Merkely Béla hangsúlyozta: senkinek nem ajánlja az ivermektint tartalmazó állatgyógyszerek emberi használatát, hozzátéve: bár hatóanyag szempontjából ez a vegyület nem káros, klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a hatásosságát.