300 milliárd forint az otthonteremtési programra

Novák Katalin
Vágólapra másolva!
A kormány arra számít, hogy 300 milliárd forintos többletköltséget jelentenek majd az otthonteremtési program új elemei a jövő évi költségvetésben, ebből az otthonfelújítási támogatásra szánt részt 150-170 milliárd forintra becsüli - közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy januártól a kormány a legalább egy gyereket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. Az otthonfelújítási támogatás felülről nyitott előirányzat,

ha a becsültnél többen igénylik majd a támogatást, arra is lesz lehetőség

- hangsúlyozta.

A támogatás igénylésének feltételei között említette, hogy az igénylőnek egyéves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyet legfeljebb 30 napra szakított meg.

A jogviszonyba beleszámít a felsőoktatási jogviszony, az álláskeresési járadék időszaka és a külföldi munkaviszony is.

Utóbbinak feltétele azonban, hogy az igénylőnek az igénylés napján már legyen magyar tb-jogviszonya - tette hozzá.

Novák Katalin Fotó: Polyák Attila - Origo

Novák kiemelte, hogy a lehetőséggel az egyszülős családok is élhetnek, az elvált, de a gyerekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, vagy le is mondhatnak saját részükről a másik szülő javára.

A támogatás igénylése online is intézhető, a számlák benyújtása után az arra jogosultak rövid időn belül megkapják a támogatást - mondta a miniszter.