Sem Lengyelország, sem Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, amelyet a másik elfogadhatatlannak tart - erről állapodott meg mai találkozóján Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki. A politikai feltételekkel kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez, a költségvetéshez szükséges szavazataink viszont nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – mondta Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog.

Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok között vita van. A júliusi EU-csúcson a vitás kérdéseket lezárni nem tudták, de adtak maguknak és a német elnökségnek időt arra, hogy az év végéig megpróbáljanak összhangot teremteni Brüsszel és a tagállamok érdekei között - mondta Orbán Viktor. Kiemelte: az összhang megteremtése nem sikerült. Továbbra is napirenden van a javaslat, hogy az unió költségvetésével összekötik az úgynevezett jogállamisági feltételeket. Ez Magyarország számára nem fogadható el.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója a Karmelita kolostorbanForrás: MTI/Fischer Zoltán

Közös álláspontra jutottak, amiből az utolsó mondatot kiemelve Orbán Viktor elmondta, egyesíteni fogjuk az érveinket ebben a vitában, és Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.

Számos alapvető kérdésben vitánk van az unióval, így nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy olyat kényszerítsenek a magyar emberekre, amit nem akarnak.

Az unió nem ad pénzt nekünk, hanem bevisz minket egy közös hitelbe. Ha valaki nem tudja visszafizetni majd a hitelét, akkor azt is nekünk kell majd visszafizetnünk  – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A nyilatkozat utolsó mondatában mindkét ország miniszterelnöke leszögezte, hogysem Lengyelország, sem Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, amelyet a másik elfogadhatatlannak tart.

Törvényes eszköz a vétó

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak erre– mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor vétóznom kell – hangsúlyozta. Elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a gender kérdésében vannak viták az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Téved, aki azt hiszi, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani - mondta Orbán Viktor. "A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell" - tette hozzá. Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap, erre a pénzre ugyanis nem nekünk van szükségünk. A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez - mondta a miniszterelnök. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – hangsúlyozta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Morawiecki: Bárkit kipécézhetnek

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb nem odaillő eszközöket behoz - tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje - mondta a kormányfő.

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz- mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell - tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre - mondta Morawiecki.

Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a politikai ügyekből, az ilyen feltételrendszer eszköz lehet országok megtámadására.Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni - tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás - mondta.