Az a cél, hogy minél gyorsabban vakcinához jussanak a magyarok

SZIJJÁRTÓ Péter; MURASKO, Mihail
Budapest, 2020. november 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatójukon 2020. november 27-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A járvány okozta kihívásokra a koronavírus elleni vakcina jelent igazi megoldást, ezért a kormány azon dolgozik, hogy a magyarok a lehető leggyorsabban biztonságos vakcinához jussanak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, aki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel egyeztetett, közös sajtótájékoztatójukon köszönetet mondott az orosz kormánynak, hogy Európában elsőként Magyarországnak biztosította a vakcina mintáját.

Oroszország most azt a felajánlást tette, lehetővé teszi magyar orvosoknak és szakembereknek, hogy a helyszínen tanulmányozhassák az oltóanyag előállítását,

erre már a jövő héten sor kerülhet - közölte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter együttműködési megállapodást ír alá Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kifejtette: sok helyen fejlesztenek oltóanyagot "tőlünk Keletre és tőlünk Nyugatra is", és egyelőre nem tudni pontosan, mikor melyik vakcina áll majd nagy számban rendelkezésre. Ezért

- fogalmazott.

Kijelentette: nem engednek semmilyen gyógyszeripari, üzleti lobbinak, akkor sem, ha "politikusokat bérelnek fel akár itthon, akár Brüsszelben, akár máshol". Minden lehetőségen rajta tartják a szemüket, mert ez a magyar emberek érdeke - mondta. Hozzátette: Magyarországon

csak azt a vakcinát lehet használni, amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak tartanak,

amelynek a használatára megadják az engedélyt.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar szakemberek helyszíni látogatásának lehetősége felgyorsítja az oltóanyag magyarországi használatáról szóló döntést. Megjegyezte:

várhatóan a vakcináért nagy harc lesz, mert kevés helyen állítják elő, de mindenhol szükség van rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az energiaellátás is szóba került

A külügyminiszter a megbeszélés másik fő témájaként az energiaellátást jelölte meg. Törekednek arra, hogy minél több forrásból minél több energiahordozót vásároljanak, de Oroszország a jövőben is fontos szerepet játszik majd Magyarország energiaellátásában - mondta. Hozzátette: jövőre kifut a hosszú távú gázvásárlási megállapodás, ezért megindítják a tárgyalásokat a következő időszakra vonatkozóan.
Arról is beszélt, hogy jövő októberre kész lesz az a 15 kilométeres gázvezeték, amely összeköti a magyar-szerb határt a magyar gázvezetékrendszerrel, így újabb útvonalon érkezhet gáz.

Közölte: hét magyar vállalat beruházása zajlik Oroszországban a mezőgazdaság, az egészségipar és a vegyipar területén. A magyar közlekedési gépgyártás eddigi legnagyobb megrendelésének teljesítése pedig jól halad: magyar és orosz vállalatok Egyiptomnak gyártanak vasúti kocsikat - mondta.

Fogadják a magyar szakembereket

Mihail Murasko hangsúlyozta: országa szívesen fogadja a magyar szakértőket, hogy megmutassák nekik, miként zajlik a vakcina előállítása és a minőségellenőrzés folyamata.

A magyar-orosz együttműködés az egészségipar területén rendkívül jó;

Oroszországnak nagy tapasztalata van a vakcinagyártásban,

és a tesztelés is fontos területe az együttműködésnek - jelentette ki.

Az orosz egészségügyi miniszter az energetikai együttműködésről azt mondta: a Paks 2 beruházás jó minőségben valósul meg. Az egyiptomi vasúti kocsik gyártását illetően pedig üdvözölte, hogy Magyarország a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is tartja az eredeti ütemtervet.

A sajtótájékoztató előtt a miniszterek aláírták a gazdasági együttműködési bizottság ülésének jegyzőkönyvét.