Három férfi fegyverrel, magát rendőrnek kiadva rabolt ki Nagykanizsán egy illegális pénzváltással foglalkozó férfit. Csoportosan elkövetett rablás miatt emelt vádat ellenük a Zala Megyei Főügyészség. Eközben a kirabolt áldozat ellen is eljárás zajlik a bíróságon. 

Egy budapesti férfi a médiából ismerte meg az illegális pénzváltókat, a róluk szóló tudósítást és fényképeket a mobiltelefonjára is letöltötte. Baráti kapcsolatot ápolt egy baracskai és egy nagykanizsai férfival. Az utóbbi ismert egy ilyen pénzváltót, azt is tudta, hogy mindig sok pénz van nála. Megállapodtak abban, hogy akár erőszakkal, de elveszik tőle a pénzt.

A három férfi tavaly nyáron, pontosabban július elején előzetes terepszemlét tartott. Megbeszélték a részleteket, aztán a nagykanizsai férfi kapott egy telefont, hogy a rablás alatt használja. Két héttel a terepszemle után egy lopott rendszámú autóval megérkeztek a kiszemelt tetthelyre.

Amikor a pénzváltó a Vasemberház udvarán lévő parkolóhoz ért, egy fekete nejlontáskában 10 millió forint, 4500 euró és 25 ezer horvát kuna volt nála. Két férfi utánament.

A budapesti egy "maroklőfegyvernek látszó tárgyat" viselt a derekán, egy jelvényes igazolvány volt nála, a kezében pedig bilincset tartott, miközben azt kiabálta, hogy "rendőrség".

A férfit erőszakkal leterítették, amitől elejtette a nejlontáskát.

Az áldozatnak sikerült kiszabadulnia a fogásból és el tudott szaladni. A támadók a mintegy 12 és félmilliónyi zsákmányt még aznap szétosztották Budapesten, majd mindannyian azonnal vásárolgatni kezdtek.

Ugyanakkor az ügy áldozata sem ártatlan, törvényt tisztelő ember.

Az 58 éves férfi és 65 éves társa ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken folyik eljárás amiatt, mert csaknem húsz éven keresztül illegálisan, üzletszerűen foglalkozott valutaváltással Nagykanizsa belvárosában.

Forrás: Police.hu

Amikor 2019 januárjában tetten érték őket a rendőrök, kettőjüktől összesen csaknem 100 millió forintot és mintegy 30 millió forint értékű külföldi valutát foglaltak le, amit a zsebeikben és autóikban tartottak.

Az ügyészségi vádindítvány alapján - tárgyalás mellőzésével -

fejenként 600 ezer forint pénzbüntetést és a lefoglalt pénz elkobzását szabta volna ki büntetésül a bíróság,

de a két férfi ehelyett tárgyalás megtartását kérte. A két héttel ezelőtt tartott előkészítő ülésen egyikük sem akart vallomást tenni, a fiatalabb vádlott nem is ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el, társa pedig csak részben vallotta magát bűnösnek.

A kirabolt illegális pénzváltónak és társának az ügyében tavasszal folytatódik a per. A két vádlott a védőik indítványa alapján azt próbálja bebizonyítani, hogy a lefoglalt összeg jelentős részben másoktól kapott kölcsönökből és saját megtakarításaikból állt, amit a biztonság kedvéért mindig maguknál tartottak, mert volt már rá példa, hogy egyiküket az otthonában ki akarták rabolni.