A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szinte minden javaslatát elfogadta a kormány az új egészségügyi törvény kapcsán. Így békeidőben maximum 44 napra lehet vezényelni az orvosokat, és az alapellátásban polgári jogi jogviszony keretében foglalkoztatottak számára is érzékelhető jövedelem-növekedést biztosítanak.

A november 17-én lefolytatott tárgyalások alapján a Kormány elfogadta azt a javaslatot, hogy békeidőben maximum 44 napra lehessen elvezényelni az orvosokat, illetve azokban a családokban, ahol két orvos-szülő van, és 16 év alatti gyereket nevelnek, csak egyiküket lehet vezényelni - írja a Magyar Nemzetbelügyminiszter levele alapján, melyet a parlamenti pártok farkcióvezetőinek, illetve a kamara elnökének küldött.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban október 3-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A cikk szerint a kormány elfogadta azt a javaslatot is, hogy az alapellátásban polgári jogi jogviszony keretében foglalkoztatottak számára is érzékelhető jövedelem-növekedést kell biztosítani.

Ez biztosíték lehet a háziorvosok számára is, akik között számos dezinformáció keringett a helyzetüket illetően az új rendszerben - írják. 

A MOK elnöke szerint hatékonyak voltak

Az összeférhetetlenségi szabályokból azonban nem enged a kormány, mert szerintük ezek a köz- és magánegészségügy szétválasztásának alapfeltételei. Az is kiderül, hogy a kormány a megadott határidőkből is az észszerűség elve mentén enged, a járványhelyzet végéig, de

az emelt bérek már január 1-től érvényesek lesznek, az eredeti tervek szerint.

Kincses Gyula, a MOK elnök a közösségi-oldalán azt írta, hogy elég hatékonyak és eredményesek voltak, egyedül az összeférhetetlenségi szabályok nem enyhültek.

A többi a MOK kompromisszumos javaslatok szellemében változik - írta Kincses.