Amit most akar az EU bevezetni, azt az uniós alapszerződés megsértése nélkül nem lehet megtenni

Vágólapra másolva!
Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a tervezett magyar és lengyel vétóról, az Európai Unió lehetőségeiről, de szóba kerültek még a hazai közvélemény-kutatások is..
Vágólapra másolva!

A politikus értékelte a magyar és a lengyel kormányfő tegnapi megbeszélését. Mint elmondta, a miniszterelnök nem véletlenül nyilatkozta, hogy hazafias kötelessége a költségvetés és a mentőcsomag esetében vétót emelnie. Hozzátette, a vétó intézményének az a lényege, hogy a közösségen belül egyetlen tagállam érdekeivel ne mehessen szembe egy uniós döntés. Ez az eszköz tehát azt a célt szolgálja, hogy mindig a nemzetállamok érdekeinek megfelelő döntések szülessenek, már azért is, mert amikor létrehozták az Európai Uniót, akkor éppen ez volt a cél, mármint az, hogy az EU csupán egy eszköz a nemzetállamok segítésére.

Ellenben most egy olyan döntést akarnak meghozni, amelyik Magyarország és Lengyelország érdekeit sérti, de ahogy azt a lengyel kormányfő hozzátette, mindegyik tagállam érdekét sérti az elfogadás előtt álló tervezet. Most egy olyan eszközt akarnak létrehozni, amihez nem kötődnek eljárásjogi garanciák, nagyon ködös, nem objektív, amit utána bármely ország ellen alkalmazhatnak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.